Petr Dufek: ČR s nejnižším dluhem za posledních 11 let

02.04.2020 11:08

Výsledky hospodaření veřejného sektoru za loňský rok vytvářejí dobrou výchozí základnu pro fiskální expanzi, kterou stát hodlá bojovat s důsledky koronavirové nákazy.

Petr Dufek: ČR s nejnižším dluhem za posledních 11 let
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Celý veřejný sektor loni hospodařil s přebytkem odpovídajícím 0,3 % HDP. Ve srovnání s předchozími třemi léty je to nepochybně horší výsledek, avšak stále to bylo zejména díky přebytkovému hospodaření municipalit kladné číslo. Naproti tomu hospodaření vlády skončilo – jak už ukázal státní rozpočet za rok 2019 – vyšším schodkem. Vývoj výdajů naznačil jasné priority veřejné sféry, a sice finanční posílení sociální oblasti a navyšování platů veřejných zaměstnanců.

Za pozitivní považujeme pokračování investic veřejného sektor, které se v loňském roce vyšplhaly na 248 mld. korun. V absolutní částce šlo o nejvyšší investice veřejného sektoru od roku 1999 (delší řada není k dispozici). V poměru k HDP byly tyto investice nejvyšší za poslední 4 roky.

Veřejnému sektoru se i v loňském roce podařilo snížit relativní zadlužení, tentokrát na necelých 31 % HDP a ČR tak nepochybně patřila v rámci celé EU mezi nejméně zadlužené země. Nižší dluh měla naposledy v roce 2008, tedy na začátku první velké recese. Nyní má proto dobrou startovací pozici při počínající fiskální expanzi, která sice povede k rychlejší kumulaci dluhů, ale na druhou stranu dává šanci pro rychlejší návrat do „normálu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…