Petr Dufek: Česká ekonomika si za rok 2017 připisuje 4,5 procenta

16.02.2018 10:17

Česká ekonomika si i v závěru loňského roku udržela velmi slušné tempo. Oproti třetímu kvartálu se HDP zvýšil podle našich očekávání o 0,5 %, což v meziročním srovnání znamenalo ekonomický růst přes pět procent. Na první pohled je to sice méně, než předpokládal trh nebo ČNB, avšak i tohle tempo lze považovat za výborné. Navíc odchylka od výhledu centrální banky není nijak fatální, takže není důvod nejnovější výsledek považovat za nějaké zklamání.

Petr Dufek: Česká ekonomika si za rok 2017 připisuje 4,5 procenta
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za celý rok 2017 dosáhl ekonomický růst 4,5 %, a to zásluhou všech složek poptávky, jak uvádí statistický úřad. K ekonomickému růstu přispívala spotřeba domácností podpořená rychlejším růstem reálných mezd a rekordní zaměstnaností. Vedle toho k výraznému oživení došlo u investic, zvláště pak nefinančních podniků, které se konečně rozhoupaly k větší investiční aktivitě v reakci na nedostatek nových pracovníků, kteří jim silně chybějí.

A v neposlední řadě ke konjunktuře přispěl i zahraniční obchod. Ofenziva tuzemských automobilek na evropském trhu zatím díky progresivním inovacím nekončí, což ostatně naznačují jak indexy nákupních manažerů, tak nové zakázky v průmyslu. Průmysl je a nejspíše i nadále zůstane tím hlavním motorem ekonomiky, který pravděpodobně obstarává zhruba polovinu růstu ekonomiky, zbytek je na vrub službám. Přesnější čísla však přijdou na řadu až zhruba za měsíc.

Po silném výsledku roku 2017 je pravděpodobné, že česká ekonomika v letošním roce mírně zvolní. Přece jen jsou její disponibilní kapacity v průmyslu z velké části vyčerpány a navíc nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců představuje stále větší bariéru pro další expanzi průmyslových firem. Proto i nadále předpokládáme, že česká ekonomika v letošním roce poroste zhruba „jen“ tříprocentním tempem.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…