Petr Dufek: Česká inflace v závěru roku pátou nejvyšší v rámci EU

18.01.2023 15:33 | Komentář

Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu se meziroční prosincová harmonizovaná inflace v ČR vyšplhala na 16,8 %. Byla tak pátou nejvyšší v rámci celé unie. První inflační příčka náleží Maďarsku, které sice zavádělo netradiční cenové stropy u pohonných hmot a potravin, nicméně s inflací na úrovni 25 % předčilo všechny ostatní země. Na druhém až čtvrtém místě jsou pobaltské země platící eurem, kde se inflace pohybovala mezi 15,7-20,7 %.

Petr Dufek: Česká inflace v závěru roku pátou nejvyšší v rámci EU
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Rozdíly mezi jednotlivými státy EU byly i v závěru loňského roku výrazné. Důvodem jsou především růžná opatření, která jednotlivé země přijímaly v souvislosti s problémem extrémních cen energií. Na růst inflace však měly vliv i zvýšené ceny zemědělských komodit, které se odrážely v tlaku na zdražování potravin patrném především ve východní části Evropy.

Zatímco v celé EU se ceny potravin meziročně zvýšily o necelých 17 %, v ČR to bylo o více než 26 %. Ale ani s takto rekordním tempem zdražování nebyla ČR oním „premiantem“, protože toto místo si s téměř 48 % nárůstem zajistilo Maďarsko.

Kromě společného inflačního problému spojeného s energiemi a potravinami můžeme nalézt i určitá česká specifika, kterými se naše inflace vymyká vývoji ve zbytku unie. Mezi ně patřil i cukr, který na rozdíl od většiny zemí EU zdražil na dvojnásobek. V prosinci nás nicméně předběhlo Estonsko, kde se v závěru roku jeho cena meziročně zvýšila o 105 %.

Pozici rekordmana ve zdražování si nicméně ČR udržela u oblečení a obuvi. Tempo, s jakým se u nás zdražují tyto položky (19 %, respektive 14,5 %) opravdu nevidíme v žádné jiné zemi. A je úplně jedno, že jde o zboží, které vesměs všude pochází z Asie a přijíždí stejnými kontejnery.

Ceny elektřiny nemělo vzhledem dočasnému k úspornému tarifu smysl srovnávat, takže zbývá plyn, ve kterém je ČR jednoznačným premiantem se 139 % nárůstem jeho ceny. Nejrychleji zde zdražovaly i fotoaparáty a kamery, záznamová média nebo třeba sportovní vybavení.

Česká inflace bude nepochybně na přelomu roku kulminovat a brzy začne opět klesat. Do značné míry by jí v tom měla napomoci silná koruna a levná námořní doprava, které snižují ceny dováženého zboží. Podpořit desinflační trend může i slabší poptávka a restriktivní politika ČNB. Během půl roku bychom měli mít už inflaci jednocifernou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …