Petr Dufek: Dalších čtyřicet miliard na rozpočtovém obzoru

21.05.2019 13:45

Po čtyřech měsících skončil státní rozpočet se schodkem téměř 30 mld. korun, a to si ještě v rámci příjmů pomohl osmnácti miliardami z privatizace. Přitom za celý rok by měl být deficit jen o deset miliard vyšší.

Petr Dufek: Dalších čtyřicet miliard na rozpočtovém obzoru
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve druhé polovině roku se navíc rozpočet vyvíjí méně příznivě než na jeho začátku, takže dosažení schváleného schodku se zdá být v tuto chvíli nejisté. I když je samozřejmě předčasné dělat z třetiny roku dalekosáhlé závěry, je zřejmé, že se zpomalením ekonomiky jde ruku v roce nižší růst daňových příjmů, zatímco výdaje – povětšinou nalajnované předem – svižně narůstají.

Za plánem zůstávají jak daně z příjmu, tak ty ze spotřeby, zatímco tzv. „nad plán“ jsou příjmy nedaňové včetně zmíněného převodu z privatizace. Každoročně schvalovaný deficit se tak letos stane po delší době zřejmě realitou a prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by v blízké budoucnosti měl stát hospodařit výrazně lépe.

Pro příští rok se rovněž počítá s deficitem ve výši 40 mld. korun, a to především v důsledku dalšího zvyšování sociálních dávek, tedy konkrétně penzí a tzv. rodičovské. Samozřejmě není to nic, co by si Česká republika nemohla dovolit s ohledem na výši celkového dluhu v nominálním nebo relativním vyjádření. Zároveň tím však dává najevo, že ani v celkem dobrých časech nedokáže hospodařit lépe a zdá se, že není ochotná přijmout tolik potřebné reformy, reagující na dlouhodobě negativní demografické trendy, které zatíží budoucí rozpočty vysokými nároky.

Ale jistě je možné na novém návrhu rozpočtu najít i něco pozitivního. Třeba snaha dál investovat do infrastruktury, která (dokonce třicet let po změně režimu) vyžaduje ještě nemalého úsilí a peněz. Nezbývá než doufat, že vcelku dobré časy ještě nějaký čas potrvají a škrty a třeba i vyšší daně přijdou na řadu až někdy v budoucnu.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …