Petr Dufek: Deflační tlaky z Evropy přebíjí devalvaci

16.10.2014 14:56

Po krátké přestávce se ceny ve výrobě opět snižují. Ceny v průmyslu v září meziměsíčně i meziročně poklesly o 0,3 %. Snížení cen v posledním měsíci šel na vrub chemických produktů, aut a potravin. A snižování cen nejspíše není zdaleka konec. Minimálně v případě výroby navázané na ropu, která se přibližuje hranici 80 USD za barel.

Petr Dufek: Deflační tlaky z Evropy přebíjí devalvaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Ke zvýšení cen nenahrává ani aktuální vývoj evropské poptávky, která jak zdá z posledních tvrdých i měkkých dat, čelí dalšímu útlumu. Tlak ze strany nižších cen vstupů do výroby - ať už jsou to energie, zemědělské komodity, ropa - tak kompenzuje loňskou devalvaci koruny a snižuje i inflační výhled.

V meziročním srovnání jsou tak dražší - podle očekávání - především auta (o čtyři procenta), dřevo a ceny některých potravin. Výrazně levnější jsou energie a níže jsou i ceny produkce těžebního průmyslu, které dokážou hravě vykompenzovat nárůst cen ve zpracovatelském průmyslu, kde ceny rostou o 1,5 %.

Z pohledu spotřebitele vyznívají pozitivně i data o cenách v zemědělství, které se rovněž meziročně snižují. Viditelné je to především u rostlinné produkce, zatímco maso je stále ještě většinou meziročně dražší.

Při pohledu na dosavadní vývoj cen ve výrobě a s ohledem na aktuální trend na trhu s energiemi a komoditami lze jen konstatovat, že na viditelnější inflaci si budeme muset ještě počkat. O tom jak dlouho ještě rozhodne vývoj v zahraniční, protože ČR jako malá otevřená ekonomika přebírající zahraniční ceny sama o sobě inflaci v neinflačním světě nevytvoří.

Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…