Petr Dufek: Důvěra v ekonomiky zemí eurozóny na maximu

29.07.2021 16:49 | Komentář

Je dokonce nejvyšší od roku 1985, kdy vlastně ještě žádná eurozóna neexistovala, nicméně průzkumy důvěry se dělaly už tehdy. K novému maximu dopomohl především velmi příznivý sentiment firem působících v průmyslu a ve službách, které zažívají post-kovidový boom.

Petr Dufek: Důvěra v ekonomiky zemí eurozóny na maximu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na druhou stranu si nelze nevšimnout, že očekávání firem pro další tři měsíce začínají být přece jen opatrnější. Zvlášť je to vidět v případě průmyslu, který se musí – podobně jako u nás – místy (jak už naznačily PMI nebo Ifo) vypořádávat s vyššími cenami vstupů, s nedostatkem komponent a vůbec logistickými problémy přetrvávajícími už od začátku pandemie. Negativní vliv na očekávání mají nejspíš i zprávy o rozšíření delta varianty, které brání rychlejšímu odbourávání dosud platných restrikcí.

V každém případě i dílčí ochlazení nálad pro následující tři měsíce není natolik významné, aby předznamenávalo dramatické zpomalení ekonomického růstu eurozóny. Firmy i nadále (především v průmyslu) chtějí zvyšovat zaměstnanost a předpokládají, že se jim podaří i své výrobky adekvátně zdražovat.

Inflační očekávání však nejsou nastavena vysoko pouze v podnikovém sektoru, ale i v případě domácností. Oficiálně měřená inflace se stále drží pod dvojkou, nicméně obavy spotřebitelů z růstu cen jsou nejvyšší od roku 2012. Je to nepochybně dáno tím, jak lidé citlivě vnímají růst cen energií, včetně pohonných hmot, nebo všeobecně rostoucí náklady na bydlení.

Celkově vyznívá aktuální červencový průzkum pozitivně. Vyplývá z něj, že ve firmách nepanuje nouze o zakázky a problém může být spíše s jejich finalizací. Předznamenává rovněž vyšší inflační tlaky, na které ovšem zatím ECB reagovat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.