Petr Dufek: Eurozóna v útlumu navzdory klesající inflaci

01.11.2023 15:19 | Komentář

Už včera zklamal výsledek českého HDP, který ve třetím čtvrtletí mezikvartálně poklesnul o 0,3 %, avšak ani další čísla z EU nejsou nijak povzbudivá.

Petr Dufek: Eurozóna v útlumu navzdory klesající inflaci
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ekonomika celé unie podle předběžných dat sice vzrostla o 0,1 %, avšak když se na čísla podíváme v řadě, tak se vlastně drží u dna bez nějakého jasného pozitivního impulsu. Eurozóna je navíc dokonce v mínusu, i když mnohem menším než ČR. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Ze 13 zemí, které dokážou své HDP spočítat včas, vykazuje sedm ekonomický pokles, z nichž dvě – Estonsko a Rakousko – jsou v technické recesi. Nejsilnější útlum je aktuálně v Irsku, kde je ovšem HDP tak volatilní číslo ovlivněné účetnictvím nadnárodních společností, že snad ani nemá smysl ani sledovat.

Je vidět, že nejenom v ČR, ale i v dalších zemích Evropy si inflace vybírá svoji daň. Nejenom že přesměrovává toky peněz ve prospěch energetických firem, ale samozřejmě se podepisuje i na kupní síle a náladě spotřebitelů, jejichž ochota utrácet zůstává velmi nízká.

Zatím jde sice jen o první odhady bez dalších podrobností, ale asi nepřekvapí, že ČR bude nejspíš opět na špici v útlumu spotřebitelské poptávky. Ve srovnání s koncem roku 2019 byla totiž o devět procent níže a ani třetí kvartál ji v návratu na předcovidovou úroveň nejspíš nepodpořil.

Vedle HDP však dnes finanční trhy vyhlížely i předběžný odhad inflace v eurozóně, která podle údajů Eurostatu poklesla z 4,3 % na 2,9 %. I tentokrát – stejně jako v září – skvěle zafungoval vysoký srovnávací základ z loňského podzimu, kdy prudce narůstaly ceny energií a rychle zdražovaly potraviny. Jádrová inflace, kterou pozorně sleduje i ECB se už tak dramaticky nesnížila, protože poklesla jen o tři desetiny procentního bodu na 4,2 %.

Dnešní čísla z eurozóny naznačují, že oživení evropské ekonomiky se zatím v podstatě neodehrává. A to není rozhodně pozitivní zpráva ani pro tuzemské exportně orientované hospodářství. Dokud nedojde k oživení zahraniční poptávky, konjunktura nenastartuje ani u nás. Firmy sice mohou věřit, že bude lépe, avšak na jejich výkonu ani zakázkách to zatím vidět není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…