Petr Dufek: Evropský průmysl v závěru roku v lehce slabší kondici

12.02.2014 13:26

Na rozdíl od velmi dobrých výsledků v listopadu završil evropský průmysl rok 2013 mírným poklesem (-0,7 %) m/m. Meziročně ovšem průmysl zůstává i nadále v plusu, především díky výrobě zboží pro mezispotřebu. Opět se ukazuje, že o něco lepší výsledky vykazují země mimo eurozónu (meziročně +0,9 % vs. +0,5 %). Z celkového výkonu průmyslu patří ČR s růstem 6,7 % mezi nejúspěšnější země EU. Před námi bylo tentokrát jen Portugalsko a Rumunsko.

Petr Dufek: Evropský průmysl v závěru roku v lehce slabší kondici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Pozitivní zprávou nepochybně je, že končí propad řeckého průmyslu a že začíná růst výroba i ve Španělsku, tedy v zemích potýkajících se s dluhovou krizí. Slabá čísla naopak stále přicházejí z Francie, která se stále vzdaluje od úspěšného Německa.
 

Za celý loňský rok se průmyslová výroba v EU snížila o půl procenta. V zemích platících eurem dokonce o 0,8 %. Slabý výsledek jde na vrub nízké poptávce, která drtila evropský průmysl ještě v první polovině loňského roku. Druhá půlka roku již přece jen byla ve znamení růstu, a to i našeho hlavního ekonomického partnera – Německa.
 

Z 23 zemí, které prozatím poskytly Eurostatu čísla, byl český průmysl sedmým nejúspěšnějším. A tuto svoji pozici má šanci v letošním roce nejen udržet ale možná i vylepšit. Ostatně výhledy poptávky se v mezičase lepší a zakázky rostou dvouciferným tempem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…