Petr Dufek: HDP - Horší a ještě horší

28.06.2013 13:25

Revize výsledku českého HDP za první čtvrtletí přinesla další méně příznivá čísla. Po předběžném odhadu, podle kterého HDP poklesl mezičtvrtletně o 0,8 % (meziročně o 1,9 %), následoval první odhad 1,1 % (respektive -2,2 %) a nyní dochází k revizi ve směru dalšího snížení na -1,3 % (-2,4 %).

Petr Dufek: HDP - Horší a ještě horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Důvodem je zpřesnění dat o údaje za spotřební daně a DPH, které se promítly mj. do výsledků zahraničního obchodu. Propad ekonomiky je tak o něco větší než se dosud předpokládalo, i když i nadále platí, že za ním stojí především snížení zásob spojené s mimořádnými vlivy, jako například předzásobení se kolky na cigarety v závěru loňského roku.

Kromě samotného zhoršení HDP však statistický úřad publikoval i další zajímavé údaje z národních účtů. Za pozornost stojí rekordní propad disponibilního důchodu domácností, který v prvním čtvrtletí dosáhl 1,8 %. Dalším zajímavým faktem je, že domácnosti nominálně utratily zhruba tolik peněz jako loni. V důsledku vyšší inflace si však pořídily zboží a služby v menším objemu.

Nejnovější čísla nemění náš pohled na vývoj české ekonomiky, která prožívá nejdelší recesi v historii. Nacházíme se stále u dna, a i když jsou vidět první známky oživení, jsou zatím jen nejisté. Vyšší průmyslové zakázky, lepší nálada výrobních firem kontrastuje s klesajícím výkonem stavebnictví a některých služeb. Nemluvě o pozitivním obratu spotřeby, která byla o něco málo silnější než v závěru loňského roku.

Vzhledem k výjimečnému a současně dočasnému faktoru zásob v prvním kvartále je ovšem naděje, že by druhé čtvrtletí mělo být pro českou ekonomiku přece jen úspěšnějším, řekněme stabilizačním. Ve druhé polovině roku bychom se již mohli dočkat mírného oživení, které bude ovšem silně závislé na výkonu exportních odvětví. Nejnovější data z Německa dávají tomuto očekávání docela reálný základ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…