Petr Dufek: Inflace se dostala na osmileté maximum

14.02.2020 10:21

Zatímco ekonomika brzdí, inflace dál akceleruje. Jen v lednu spotřebitelské ceny poskočily o 1,5 % a meziroční inflace se tak dostala na osmileté maximum 3,6 %.

Petr Dufek: Inflace se dostala na osmileté maximum
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Lednový inflační skok jde na vrub především potravinám a alkoholu. V případě alkoholických nápojů nejde až o tak velké překvapení s ohledem na fakt, že vstoupily v platnost vyšší spotřební daně, které se začínají pozvolna přelévat do cen v obchodech. Naproti tomu zdražování potravin je svojí rychlostí přece jen překvapivé. Už proto, že jejich ceny rostly výrazně už v závěru roku a jak je vidět, stále ještě nenarazily na pomyslný strop.

Samostatnou inflační kapitolou – stejně jako v předchozích letech – je bydlení a vše s ním spojené. Nájemným počínaje, energiemi a vodou konče. Stejně jako v uplynulém roce bude stále dražší bydlením tím hlavním, co bude v ČR pohánět inflaci nahoru. Náklady na bydlení spolu s potravinami jsou odpovědné za téměř dvě třetiny celkové inflace. Když k tomu připočteme ještě dopravu, tak jde o tři skupiny těžko ovlivnitelných výdajů, které obvykle spolknou více než polovinu výdajů domácností.

Inflace překonala očekávání trhu i prognózu ČNB. Jedním z důvodů je dřívější započítání vyšších spotřebních daní u alkoholu a zejména pak stále prudce zdražující potraviny. Jde tedy o faktory nacházející se – stejně jako bydlení – naprosto mimo vliv politiky centrální banky. S ohledem na poslední krok ČNB a zejména pak na fakt, že ekonomika vstoupila do další fáze zpomalení, nečekáme, že by centrální banka chtěla do aktuální (staré) inflace ještě zasahovat. Předpokládáme proto v dalších měsících stabilitu úrokových sazeb.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.