Petr Dufek: Inflace se podle očekávání přiblížila k nule

12.02.2014 11:02

Na začátku letošního roku se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily jen o 0,1 %. Meziroční inflace cílovaná centrální bankou se propadla na 0,2 %. V lednu si oproti prosinci spotřebitelé připlatili za potraviny a naopak ušetřili za elektřinu (-9,9 %) a za poplatky ve zdravotnictví.

Petr Dufek:  Inflace se podle očekávání přiblížila k nule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

I když je inflace z pohledu samotného meziročního čísla téměř nulová, je řada cen, které rozhodně nestagnují nebo neklesají. Výrazně si lidé připlácejí za potraviny, jako mléčné výrobky a zelenina.

Pozitivem je, že po delší době mohou lidem poklesnout náklady na bydlení. Zvláště pokud jde o výdaje za elektřinu a plyn. Mj. díky boomu břidlicového plynu v USA se propadly ceny komodit a následně i elektrické energie. Inkasujeme tak pozitivní nákladový šok, který jistě ocenění domácnosti, jimž se několik let po sobě snižovala reálná kupní síla, i podniky dosud zápasící s vysokými cenami energií.

Meziroční inflace aktuálně klesá výrazně pod cíl ČNB, která předpokládala, že inflace dosáhne 0,4 %. Inflace je tedy nižší, avšak nemělo by to zatím znamenat nový zásah centrální banky v podobě dalšího nuceného oslabení koruny, i když inflace zůstane i nadále velmi blízko nule.

Zvýšení inflace přinese až druhá polovina roku, avšak i tak se bude jen horko těžko dostávat nad hranici jednoho procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…