Petr Dufek: Masivní odliv dividend zválcoval běžný účet ČR

15.10.2022 7:37 | Komentář

Tak špatně ještě běžný účet platební bilance ČR jako v srpnu ještě snad nikdy neskončil. Schodek tohoto účtu, který reprezentuje vnější (ne)rovnováhu ekonomiky totiž dosáhl téměř -81 mld. korun.

Petr Dufek: Masivní odliv dividend zválcoval běžný účet ČR
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavním důvodem tohoto extrémně nepříznivého výsledku je masívní odliv dividend, který jen v tomto jednom jediném měsíci překročil 69 mld. korun. Firmy pod zahraniční kontrolou se tak evidentně rozhodly ve velkém inkasovat doposud zadržované zisky v čase, kdy korunu stále ještě chránila ČNB.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Při pohledu na výsledky běžného účtu platební bilance je asi jasné, proč koruna nemá žádnou tendenci k posilování, respektive proč musí ČNB korunu bránit před oslabením.

Vnější bilanci ČR však vedle dividend zatěžují především extrémně drahé suroviny, které stále více zhoršují výsledky obchodní bilance. Na místo tradičního přebytku je totiž stále více deficitní. Eura tak míří spíše z českého trhu do zahraničí spíše než naopak a lze jen těžko očekávat, že se tento trend v brzy změní.

Běžný účet platební bilance za posledních dvanáct měsíců vykazuje deficit přes 260 mld. korun. V poměru k HDP se tento schodek letos překoná hranici -4 %, a bude tak nejhorší za posledních patnáct let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …