Petr Dufek: Méně pesimismu v české ekonomice

30.10.2023 11:42 | Komentář

Podle zveřejněného průzkumu statistického úřadu se v říjnu zlepšila nálada jak v podnikatelské sféře, tak mezi spotřebiteli. Je to rozhodně příznivá změna ve srovnání se zářím, které znamenalo studenou sprchu zvlášť v průmyslu, kde se tehdy firmy obávaly o svůj odbyt.

Petr Dufek: Méně pesimismu v české ekonomice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I přes zlepšení oproti září však nelze mluvit o nějaké vlně optimismu, za kterou by stál příval zakázek. Jde zatím spíše o pocity, že další měsíce budou pro firmy příznivější. Současně platí, že nálada v podnikatelském sektoru nedosahuje ani té míry pozitivity jako v době loňské recese. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Jako signál určitě můžeme dnešní čísla hodnotit pozitivně, ale stále je třeba brát s jistou mírou opatrnosti. Zvlášť když se zásoba zakázek v průmyslu i ve stavebnictví zatím tenčí a nové příliš nepřibývají. Právě poptávka je i hlavní brzdou pro růst průmyslu, ve stavebnictví jsou to jako již tradičně nedostupní pracovníci.

Naproti tomu ve službách si už velkým zájmem ze strany spotřebitelů firmy jisté nejsou. Ještě v létě přitom téměř polovina firem ve službách žádné bariéry pro růst svého podnikání nevnímala, nyní už více než třetina pociťuje slabou poptávku.

Zajímavé je rovněž hromadění neprodaných zásob zboží v obchodech, které by mohly časem více tlačit na zlevňování. Plné sklady zboží přece jen nejsou zadarmo a v době drahých peněz se nevyplácí.

Pozitivem nicméně je, že finanční problémy nevnímají firmy v žádném odvětvím jako významnější problém.

Mírný náznak optimismu je vidět i na straně spotřebitelů, kteří se méně obávají zhoršení ekonomické i vlastní finanční situace v následujícím roce. Polevuje rovněž strach z inflace a nezaměstnanosti, což ovšem vůbec neznamená, že už by se chtěli vrhat na velké nákupy.

Celkově se říjnové výsledky nálad v ekonomice nesou ve znamení ústupu pesimismu, avšak zatím se spíše opírají o víru v příznivější budoucnost než o aktuální tvrdá data. O odrazu ekonomiky ode dna tak zatím příliš nevypovídají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…