Petr Dufek: Nákupní horečka na rozdíl od pandemie nepropuká

06.11.2021 7:29 | Komentář

Nové výsledky maloobchodu opět potvrzují, že se žádný přehnaný boom spotřebitelské poptávky v ČR zatím neodehrává. Podle dnes zveřejněných výsledků statistického úřadu, které jsou očištěné o sezónní a kalendářní vlivy, se tržby maloobchodu v září meziměsíčně snížily o 0,3 %, meziročně jsou vyšší o 4,5 %.

Petr Dufek: Nákupní horečka na rozdíl od pandemie nepropuká
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Po započtení motoristického segmentu trpícího omezenou nabídkou dostupných vozů jsou výsledky celého maloobchodu ještě slabší, a sice oproti loňskému září je maloobchod v plusu jen o 1,5 % a přibližuje se tak předcovidovému roku 2019.

Zatímco celý maloobchod v posledním měsíci poklesl, velmi dobře si dál vedou internetové obchody. Jejich reálné tržby jsou aktuálně o 22 % výše než loni v září a o téměř 62 % nad úrovní roku 2019. Z toho jasně vyplývá, že ani rozvolnění a s ním spojené otevření kamenných obchodů jejich oblibu nijak nesnížilo.

V meziročním srovnání z pohledu sortimentu si v září vedly dobře obchody s elektronikou, domácími potřebami, drogérií. Solidní byly i výsledky obchodů s obuví a oblečením, i když na druhou stranu si nelze nevšimnout oproti srpnu zřetelného útlumu zájmu o toto zboží ze strany spotřebitelů.

Celkově čísla z maloobchodu neukazují, že by se spotřeba domácností jakkoliv utrhla ze řetězu. Boom odložené poptávky se v podstatě nekoná, ať už z důvodu omezené nabídky dováženého zboží nebo třeba jen proto, že jsou lidé s ohledem na dramatický růst nákladů na bydlení prostě jen opatrnější. V tomto směru se nejspíš nic nezmění ani v posledních dvou měsících roku, navíc spotřebitelé budou muset počítat s vyššími cenami zboží i služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.