Petr Dufek: Některé služby už pociťují útlum poptávky

07.10.2022 9:32 | Komentář

Ochlazování poptávky není vidět pouze na číslech z maloobchodu, ale začíná stále více patrný i v hotelích a restauracích, které se po dvou letech covidu ještě nestačily vrátit ani na startovací pozici roku 2019. Po slabším červenci přišel ještě slabší srpen, napovídají sezónně očištěná data statistického úřadu.

Petr Dufek: Některé služby už pociťují útlum poptávky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I v tomto případě platí, že celkové tržby jsou ovlivněny inflací. Zatímco restaurace mají tržby výrazně vyšší než loni v srpnu, ve skutečnosti toho prodaly méně. Mírně vyšší zájem je vidět u hotelů díky preferenci domácí turistiky a oživení přeshraničního cestovního ruchu, co do výkonů jsou ovšem jen na dvou třetinách úrovně roku 2019.

Pozitivní trend naproti tomu stále zaznamenávají cestovní kanceláře, které se z téměř nuly dosažené v první vlně pandemie vrací s prodeji k předcovidému normálu. Po dvou letech omezeného cestování se turistika rozjela, avšak je otázkou, nakolik tento trend vydrží i v dalších měsících. Jde samozřejmě o očištěná data statistického úřadu, která odhlížejí od sezónnosti a lépe přibližují situaci.

Celkové výsledky služeb za srpen jsou tentokrát v meziměsíčním srovnání slabší (-0,4 %) především v důsledku poklesu výkonů v dopravě a rovněž zmíněné oblasti HORECA. Dařilo se naproti tomu telekomunikacím a IT službám. Pozitivní výsledky zaznamenaly i firmy na realitním trhu, které zaznamenávají nárůst zájmu o pronájmy.

Z dosud známých výsledků služeb vyplývá, že první známky útlumu jsou vidět i v této části ekonomiky. Na druhou stranu jsou to čísla stále ještě velmi slušná, takže služby mohou ještě chvíli hospodářství brzdit v poklesu. Jak dlouho se teprve ukáže, až tato část ekonomiky pocítí plný dopad nových cen energií i reakci zákazníků na novou situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…