Petr Dufek: Ostrý start průmyslu do nového roku

11.03.2022 12:52 | Komentář

Průmysl – jako největší tuzemské odvětví – odstartoval nový rok s velmi solidními výsledky. Meziměsíčně se výroba zvýšila o více než 3 %, meziročně si připisuje 1,7 % (po sezónním očištění), respektive plus 1 % po očištění o vliv počtu pracovních dnů.

Petr Dufek: Ostrý start průmyslu do nového roku
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dařilo se zejména zpracovatelskému průmyslu a v závěsu i tomu těžebnímu. Slabší byly naproti tomu tentokrát výsledky energetiky. Automobilový průmysl, který poutá asi největší pozornost a současně vzbuzuje i obavy si meziměsíčně připsal necelých sedm procent, meziroční výkon byl však díky loňským příznivým výsledkům slabší. Výroba aut stále zápolí s nedostatkem některých komodit z Asie, k nimž se aktuálně přidává i problém s dostupností součástek z východu, který se projeví už na březnových číslech.

Nové zakázky nám poskytují relativně povzbudivý obrázek, který je ovšem zkreslený vysokými cenami. V dobách, kdy ceny v průmyslu rostly jen symbolicky, to problém nebyl. Nyní, když výrobci zdražují dvouciferným tempem, sedmiprocentní růst nových objednávek už tak impozantně nepůsobí. Totéž platí i u nových zakázek automobilek, které dokonce meziročně stagnují.

Tuzemský průmysl se ještě nedokázal pořádně oklepat z negativního nabídkového šoku v podobě rozpadu dodavatelských řetězců ani vysokých cen surovin a energií a už musí čelit problému způsobenému situací na východě. Výhled průmyslu proto zůstává minimálně pro první polovinu letošního roku dál velmi nejistý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.