Petr Dufek: PMI žádný obrat k lepšímu ani vzdáleně nenaznačuje

05.01.2024 15:57 | Komentář

I když prosincový průzkum podnikatelské důvěry naznačoval optimismus firem na konci loňského roku, a to dokonce i v průmyslu, nyní zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) nic takového nepotvrdil.

Petr Dufek: PMI žádný obrat k lepšímu ani vzdáleně nenaznačuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nejenže se PMI už od června 2022 drží pod rozhodnou hranicí 50, ale tentokrát znovu zamířil pod úroveň 42 bodů. To rozhodně neznamená, že by se v tuzemském největším odvětví začalo blýskat na lepší časy.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39609 lidí

Problém zůstává stále stejný, a sice chybějící nové zahraniční i domácí zakázky. Odběratelé se zatím do nákupů vzhledem k přetrvávající nejistotě nehrnou.

Když už se objeví záblesk optimismu, tak jde spíš o přesvědčení, že už konečně musí být lépe, které zatím není podložené rostoucími objednávkami.

Do nového roku průmysl vstupuje v útlumové fázi, a tak ekonomika bude muset alespoň zpočátku spoléhat spíše na služby, a tedy i na domácího zákazníka.

Prozatím je proto nutné dál počítat s omezováním průmyslové výroby i zaměstnanosti a v neposlední řadě i s tlakem na ceny. Dokud nenaskočí Německo, bude se tuzemský průmysl dál potýkat s nízkou poptávkou a přetrvávající nejistotou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…