Petr Dufek: Počty nezaměstnaných dál pozvolna narůstají

10.10.2022 12:52 | Komentář

I v září pokračoval trend zvyšování počtu lidí bez práce, když nezaměstnanost vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 3,5 %. Na první pohled jde o drobnou změnu, avšak v tomto měsíci obvykle nezaměstnanost stagnuje nebo dokonce klesá.

Petr Dufek: Počty nezaměstnaných dál pozvolna narůstají
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Do evidence úřadů práce se hlásí více lidí, než z ní odchází. Důvodem je nepochybně nepříznivý vývoj ekonomiky, který nutí firmy omezovat počty pracovníků. A samozřejmě omezovat i množství nabízených volných pracovních míst. Sice v číslech přímo nevidíme agenturní zaměstnance, nicméně kaskáda probíhá nejspíš podobně jako v časech předchozích recesích. Nejprve jsou na řadě agenturní pracovníci, následuje snížení nabídky volných míst (k čemuž už dochází) a teprve na posledním stupni se sahá do řad kmenových pracovníků.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Byť jsou podniky pod tlakem, jejich ochota propouštět bude vlastní zaměstnance bude zřejmě pod tíhou covidové zkušenosti přece jen menší. Flexibilita sice může mít v první fázi, kdy jde o snižování mzdových nákladů, pro firmy pozitivní efekt, avšak následné znovu-získání pracovníků se už ukazuje mnohem problematičtější.

S útlumem ekonomiky bude trend snižování počtu pracovníků dál pokračovat. Scénář dramatického propouštění, který se odehrál po americké finanční krizi, ovšem není pravděpodobný. Nedošlo na něj v nejistých časech covidu a vlastně ani v době předcházející recese probíhající v roce 2012-2013.

Do konce roku nezaměstnanost v ČR nejspíše dosáhne čtyř procent. Jak se bude situace na trhu práce vyvíjet dál, je však nejisté. Hlavní otázkou bude, jak se firmám bude dařit vypořádávat se s vysokými cenami energií poté, co jim budou ve větší míře končit fixované kontrakty. Rozhodující bude v tomto směru přelom roku, který ukáže, jaká část firem bude v nových nákladových podmínkách balancovat na hraně existence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla