Petr Dufek: Pokles cen bytů zpomaluje

04.10.2023 15:49 | Ze sítí

Ceny bytů v ČR podle údajů Eurostatu mírně poklesly i ve druhém čtvrtletí letošního roku, i když tentokrát už více jen víceméně symbolicky (mezičtvrtletně o 0,4 %). Největší pokles zaznamenal trh v posledním kvartálu loňského roku (-2,2 %), kdy ustrnul i hypoteční trh.

Petr Dufek: Pokles cen bytů zpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Šlo nicméně o třetí snížení průměrných cen bytů za sebou, které zatím celkově znamenalo průměrné zlevnění o necelá čtyři procenta, zatímco třeba v Německu o necelých osm procent. S ohledem na předchozí dramatický růst cen jde vlastně opravdu jen o velmi mírnou korekci. Za posledních pět totiž byty v průměru zdražily o 64 %, za deset pak o 124 %.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí

V meziročním srovnání byly ceny v ČR o necelá tři procenta níže a zřejmě nepřekvapí, že rychleji zlevňovaly byty starší. Zatímco v dřívějších letech domácnosti příliš nemusely řešit otázku energetické nákladnosti secondhandových bytů a domů, dnes je v důsledku drahých energií velmi důležitý parametr ovlivňující nejenom samotný provoz nemovitosti, ale i rozsah nutných investic. A ty samozřejmě nejsou vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám stavebních materiálů v žádném případě zanedbatelné.

Ke zpomalování poklesu cen na realitním trhu dopomáhá jednak obnovený zájem domácností o hypotéky, ale i klesající nabídka nových bytů, která je důsledkem útlumu bytové výstavby. Proto lze asi jen těžko předpokládat, že by ceny realit v ČR mohly prudce klesat. Nestalo se to ostatně ani v časech světové finanční krize, kdy byl propad českého realitního trhu výrazně menší než v ostatních zemích unie.

Realitní trh může navíc v dohledné době získat vzpruhu v podobě nižších úrokových sazeb. Je jen otázkou času, kdy ČNB přikročí k normalizaci úrokových sazeb, která se následně odrazí i v dostupnosti hypoték.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…