Petr Dufek: Pomalý růst mezd nedovoluje vzniknout poptávkové inflaci

10.08.2015 17:18

Po letošním červnovém maximu začíná inflace v ČR opět klesat. A to ještě rychleji než jsme předpokládali my nebo dokonce centrální banka ve své nejnovější inflační prognóze. Aktuálně tak inflace klesá z 0,8 % na 0,5 %.

Petr Dufek: Pomalý růst mezd nedovoluje vzniknout poptávkové inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Snížení inflace jde zejména na vrub příznivějšímu vývoji cen potravin, které jsou opět meziročně levnější. A samozřejmě zapomenout nelze ani na výrazně levnější pohonné hmoty, za které letos platíme o téměř 11 % méně než loni v červenci.

Ve srovnání s loňským rokem si naopak více připlatíme za cigarety a rostou i náklady za bydlení s výjimkou elektřiny. Citelnému zvýšení se nevyhnuly ani ceny dovážené obuvi a dovolených. Alespoň zde je tak zřetelně – byť s určitým zpožděním – vidět efekt devalvace z konce roku 2013.

Inflace zůstává nadále velmi nízká a jejího růstu se nedočkáme ani v nejbližších měsících, kdy navíc znovu poklesne – tentokrát v důsledku mírného zlevňování pohonných hmot. Inflace tak zůstane velmi vzdálená cíli centrální banky, na druhé straně se tak díky ní zvýší růst reálných mezd a současně i dále zlepší reálná finanční situace domácností.

Vyšší inflace se dočkáme nejspíše až v příštím roce, kdy vyprchá efekt levných pohonných hmot a potravin, nicméně k dvouprocentnímu cíli se inflace bude probojovávat jen pomalu. Zvlášť když ještě „hrozí“ další zlevnění cen elektřiny pro domácnosti.

ČR zůstává a nadále zůstane nízkoinflační ekonomikou a to nejen proto, že pomalý růst mezd nedovoluje vzniknout poptávkové inflaci, ale především díky rostoucímu konkurenčnímu tlaku na trhu spotřebního zboží. V něm stále větší roli sehrávají internetové obchody, které se mohou pochlubit bezprecedentní expanzí nejen v historii ČR, ale i ve srovnání s většinou zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…