Petr Dufek: Poslední měsíc silného maloobchodu

07.04.2020 10:21

Únor byl posledním před-koronavirovým měsícem a nepřinesl žádná velká překvapení nejenom na straně výroby, ale vlastně ani spotřeby. Spotřebitelé reálně utratili o necelá 4 % více než loni ve stejném měsíci a více utráceli především za drogerii, vybavení domácnosti a elektroniku. Na své si přišly opět internetové obchody, jejichž tržby tentokrát poskočily o více než 19 %.

Petr Dufek:  Poslední měsíc silného maloobchodu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Chování spotřebitelů v tomto měsíci tedy ještě nijak nevybočovalo z předchozích kolejí daných rostoucí kupní silou. Jako předchozí čísla z ekonomiky, jsou únorové výsledky vlastně už jen „dávnou“ minulostí, kterou překryl nástup korona-krize lámající téměř všechny dosavadní trendy.

Teprve březnové výsledky naznačí, jak moc byla česká ekonomika zasažena nástupem restriktivních opatření a jak výrazně se změnilo chování spotřebitelů. Už teď je možné říct, že březnové nákupy potravin byly pravděpodobně rekordní a internetoví obchodníci zažili nápor srovnatelný snad jen s Vánocemi.

Celková čísla maloobchodu však budou poznamenaná propadem tržeb v restauracích a hotelech, který nastal po uzavření jejich provozoven. I proto budou březnová čísla daleko zajímavější, protože zároveň ukážou, jak silným útlumem si toto významné odvětví služeb prochází, a rovněž naznačí rychlost a hloubku recese české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…