Petr Dufek: Příjemné překvapení z české ekonomiky

02.02.2022 10:02 | Komentář

Navzdory kulminující pandemii a nedostatku dovážených komponent se české ekonomice dařilo i v závěru minulého roku. Podle zveřejněného předběžného odhadu se HDP ČR zvýšil oproti předchozímu čtvrtletí o 0,9 %, meziročně o 3,6 %.

Petr Dufek: Příjemné překvapení z české ekonomiky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

S ohledem na situaci i třeba na stávající prognózu ČNB jde o velmi dobrý výsledek, za kterým stojí na straně poptávky zahraniční obchod, na straně nabídky zase souhrnné odvětví obchodu, dopravy a HORECA. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

Za celý rok 2021 si česká ekonomika připisuje 3,3 %. Podařilo se jí tak umazat něco přes polovinu propadu dosaženého v pandemickém roce 2020. Zásluhu na tom má rostoucí spotřeba domácností spolu se zásobami, kterými se firmy jistily v čase nefungujících dodavatelských řetězců. Takto solidní růst ekonomiky se pozitivně odrazil i na trhu práce, kde začalo docházet ke svižnému poklesu nezaměstnanosti a vzhledem k přetrvávajícímu napětí i k navyšování mezd.

I když vyhlídky pro rok 2022 jsou velmi dobré, potenciální brzdou zůstává fungování mezinárodních dodavatelských řetězců, nedostatek kvalifikovaných a pomocných pracovníků a v neposlední řadě i vysoká inflace. Právě vysoká inflace totiž přímo negativně ovlivňuje kupní sílu domácností a bude tak brzdit reálnou spotřebu. O co více lidé zaplatí na vyšších fakturách za energie, o to více budou muset ubrat jinde.

Nejistotou výhledu jsou v tuto chvíli ještě potenciální škrty ve veřejných rozpočtech, které zatím jen nabývají hrubých rysů. V každém případě je zde velká šance, že růst ekonomiky v roce 2022 překoná hranici 4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…