Petr Dufek: Průmysl jede na vlně silné poptávky

06.09.2017 10:59

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, i červencové výsledky průmyslu můžeme považovat za výborné. Výroba sice ve srovnání s červnem propadla, avšak tento "útlum" šel na vrub dovoleným a nikoliv poklesu poptávky po tuzemské produkci.

Petr Dufek: Průmysl jede na vlně silné poptávky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dovolené jsou sice každý rok, avšak posuny celozávodních odstávek v jednotlivých letních měsících mohou udělat docela slušnou paseku ve výsledcích. Ostatně něco podobného jsme viděli třeba v loňském roce.

Meziročně si průmysl udržel slušné tempo na úrovni 3,3 % a potvrdil tak znovu svoji pozici hlavního motoru české ekonomiky. Opět největší roli sehrály automobilky, strojaři a výrobci kovových výrobků, takže vlastně nic nového.

Po tak dlouhém a silném růstu průmyslu je proto možná přece jen zajímavější otázka, zda si průmysl může tento trend udržet i nadále. Nápovědou budiž měkké ukazatele v podobě indexů nákupních manažerů nebo konjunkturní průzkumy, které naznačují pokračování expanze tohoto odvětví. Vedle toho však pozitivně vyznívají i "tvrdé" statistiky nových zakázek, které aktuálně meziročně rostou o 7,6 %. Objednávky tak tuzemským firmám rozhodně nechybí, zvlášť pokud jde o automobilky nebo výrobce elektrických zařízení.

To co firmám v průmyslu chybí a stále více chybět bude, jsou zaměstnanci. Průmysl sám o sobě odčerpává z trhu práce největší část dostupných pracovníků a stále mu to nestačí, jak se zdá. Ostatně statistiky nejčastěji poptávaných profesí to neustále potvrzují stejně jako nárůsty mezd, kterými se firmy brání před odchodem kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …