Petr Dufek: Průmyslová výroba propadla o 10,8 %

09.05.2020 11:44

Ještě docela dobře dopadly březnové výsledky průmyslu, když výroba propadla jen o necelých jedenáct procent, zatímco produkce největšího tuzemského průmyslu – výroby automobilů – poklesla o více než čtvrtinu. Výsledky českého průmyslu se tak příliš neodchylují od těch německých, které byly rovněž zveřejněny dnes ráno. Tam se výroba meziročně propadla o 11,6 % a konkrétně v automobilovém průmyslu o 31,1 %.

Petr Dufek: Průmyslová výroba propadla o 10,8 %
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zatímco tradiční silné obory, jako je automobilový průmysl, strojírenství a výroba kovů, v důsledku nástupu korona-krize a s ní spojenými dobrovolnými i nucenými odstávkami výrazně omezovaly výrobu, papírenský průmysl nebo výroba potravin expandovaly.

Ještě více než samotná produkce poklesly nové zakázky (meziročně o 15,7 %). V případě automobilového průmyslu šlo o úbytek objednávek v rozsahu 28,3 %, avšak nižší poptávku pocítili kromě farmacie a papírenského průmyslu v podstatě všichni. A právě nové zakázky zatím nedávají velkou naději na brzký návrat k dřívějšímu „normálu“, zvlášť když třeba automobilový průmysl ještě ani dnes nejede na plnou kapacitu.

Nabídkový šok v podobě rozpadu dodavatelských řetězců a odstávek může v brzké době vystřídat ten poptávkový. Je totiž velmi nejisté, zda se bez dalších dodatečných stimulů poptávka v době rostoucí nezaměstnanosti může rychle vzpamatovat. Zvlášť, když ještě před nástupem korona-krize ekonomika směřovala do cyklického útlumu. Proto nepřekvapí ani omezování produkce nebo výrazné zpomalení růstu mezd v tomto největším tuzemském odvětví.

Předpokládáme, že dubnový výsledek průmyslu bude zřejmě ještě horší. Automobilový průmysl v tomto měsíci v podstatě stál, a tak zřejmě zaznamená nejhorší výsledek ve své historii. Podobně jako v Německu, kde se tento průmysl propadl o více než 97 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…