Petr Dufek: Řady nezaměstnaných řídnou

08.11.2016 15:02

I v říjnu pokračoval příznivý trend na českém trhu práce a nezaměstnanost opět poklesla, tentokrát na 5 %. Byla tedy o devět desetin procentního bodu nižší než ve stejném měsíci loňského roku, což fakticky znamenalo snížení počtu nezaměstnaných o více než 64 tisíc.

Petr Dufek: Řady nezaměstnaných řídnou
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Psát, co je za tímto pozitivním trendem, znamená každý měsíc opakovat ty stejné argumenty. V první řadě je to solidní ekonomický růst, s nímž je spojena rostoucí poptávka po zaměstnancích především v největším tuzemském odvětví – v průmyslu, pro nějž je nedostatek zaměstnanců už faktickou brzdou dalšího rozvoje. Druhým faktorem, který stojí za poklesem nezaměstnanosti (zejména s ohledem na předchozí měsíce) je sezónnost. Začínají například nabíhat krátkodobé úvazky ve službách, které sice na přelomu roku povětšinou končí, nicméně v mezičase mírně nezaměstnanost sníží.

Příznivý vývoj na trhu práce jde ruku v ruce s rostoucí nabídkou volných pracovních míst, kterých je aktuálně zhruba 140 tisíc. Oproti předchozímu měsíci se toto číslo sice mírně snížilo, ale stále jde o maximální říjnovou hodnotu za posledních devět let. Stále ovšem platí, že nemalá část z této nabídky jsou v podstatě „ležáky“, které nenalákají nezaměstnané ani v problémových regionech. Mzda zde totiž není dostatečně atraktivní na to, aby kompenzovala „ztrátu“ z dávek sociální sítě – a zvláště pak příspěvku na bydlení.

Situace na trhu práce se nejspíš stabilizuje

O nabízených místech lze uvést to stejné jako v předchozích měsících. Zatímco v době náběhu současné konjunktury firmy sháněly především kvalifikované zaměstnance, nyní se jejich zájem soustředí především na zaměstnance nekvalifikované – tzv. pomocné dělnické profese do výroby. Následují pak řidiči všeho druhu, svářeči a další kvalifikovaní dělníci, kuchaři, prodavači atp.

A co čekat dál? Nezaměstnanost na konci a především na začátku příštího roku nejspíše opět mírně vzroste s koncem sezónních prací, respektive úvazků na dobu určitou, avšak půjde o krátkodobý sezónní pohyb, který nic nezmění na dosavadním příznivém trendu. Následně se počty nezaměstnaných začnou znovu snižovat, i když mnohem pomalejším tempem než v roce letošním. Situace na trhu práce se nejspíše stabilizuje těsně pod hranicí pěti procent. I to bude stačit na další růst mzdových tlaků, které by měly přinést růst nominálních mezd v podnikatelském sektoru až okolo pěti procent.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …