Petr Dufek: Rok 2021 zakončila inflace na úrovni 6,6 %

13.01.2022 7:35 | Komentář

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se česká meziroční inflace v závěru roku vyšplhala na 6,6 % a byla tak o jeden procentní bod vyšší, než předpokládala ČNB ve své listopadové prognóze.

Petr Dufek: Rok 2021 zakončila inflace na úrovni 6,6 %
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Průměrná roční inflace dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 2008 – konkrétně 3,8 % - avšak už v letošním roce tento střednědobý rekord hravě překoná. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Za vysokou inflací můžeme hledat především rostoucí náklady na bydlení a drahé pohonné hmoty. I když v posledních dvou měsících roku zafungoval odpustek DPH, který inflaci na chvíli srazil o jeden procentní bod, negativní trend rostoucích cen bydlení to však nezměnil.

Tzv. imputované nájemné, které zprostředkovává přenos cen bytů i jejich rekonstrukcí a tedy i ceny stavebních materiálů, je meziročně o 15 % výše. Vzhledem k desetinovému podílu tohoto „nájemného“ na spotřebitelském koši to znamená navýšení národní inflace o 1,5procentního bodu. Mimochodem, harmonizovaná inflace počítaná v EU tento „rušivý“ element neobsahuje, a tak v žebříčku zemí EU ČR nijak nevybočuje.

Inflace je výrazně nad cílem i nad prognózou ČNB, což spolu s dalšími přicházejícími statistikami z české ekonomiky přiměje centrální banku už na únorovém zasedání znovu zvýšit úrokové sazby… zřejmě na takovou úroveň, kde byly naposledy v roce 2002.

Prosincová inflace sice vzrostla, nicméně další inflační skok přišel už na začátku ledna. Nejenom v důsledku obnovení plateb DPH u elektřiny a plynu, ale také proto, že se začátkem roku přicházejí firmy i obchodní řetězce s novými ceníky. Vzhledem k předchozímu zdražení komodit všeho druhu, všech energií a dopravy asi nelze předpokládat, že by šlo jen o symbolické cenové úpravy. Inflace proto už v úvodu roku mohla vyskočit možná na osm či více procent.

Rok 2022 bude jednoznačně rokem vysoké inflace. Teprve ve druhé půlce roku by inflace mohla začít klesat, avšak nikoliv díky zlevňování, jako spíše v důsledku fungování vysokých statistických základů z předchozího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…