Petr Dufek: Slabší měsíc ve stavebnictví

08.08.2022 12:33 | Komentář

Zatímco průmyslu se v červnu dařilo, stavebnictví zažilo přece jen slabší měsíc. Ve srovnání s květnem se meziměsíčně snížila o 0,7 %, v meziročním srovnání si připsalo jen +0,8 %.

Petr Dufek: Slabší měsíc ve stavebnictví
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Při pohledu na jednotlivé sektory stavebnictví je vidět, že inženýrskému stavitelství pozvolna dochází dech, i když stále jsou jeho výsledky podstatně příznivější než v případě pozemní výstavby.

Důvodem aktuálního zpomalování výstavby infrastruktury lze hledat v nákladech a lidech. Růst cen stavebních materiálů totiž výrazně změnil rentabilitu veřejných zakázek, které se často staly neprůchodnými, v některých případech je nutné je znovu soutěžit, či rovnou odložit. Vedle toho se stále stavební firmy musejí potýkat s nedostatkem kvalifikovaných i pomocných pracovníků a často nestíhají.

Pozemní výstavba zažívá příznivější časy a její produkce postupně narůstá a přibližuje se úrovni roku 2019. Ale i zde je otázkou, nakolik je tento trend udržitelný v situaci rostoucích nákladů, včetně těch úrokových. Signálem budoucího zpomalení mohou být slabší zakázky, které firmy v pozemní výstavbě ve druhém čtvrtletí uzavřely nebo slabší čísla z bytové výstavby.

Výstavba nových bytů v ČR začíná zpomalovat. V červnu se začalo stavět o téměř 32 % bytů méně než loni, a to zejména v důsledku poklesu výstavby v Praze a ve středních Čechách. Nebylo to až takové překvapení vzhledem k situaci na realitním trhu, kde začíná být cítit efekt vysokých úrokových sazeb, které doléhají nejenom na kupující, ale i na investory.

Stavebnictví má nicméně šanci udržet se v černých číslech i ve zbytku roku; jde jen o to, mít dostatek realizovatelných projektů, které lze financovat z prostředků EU. Stále jsou ve hře dodatečné peníze, kterými chtěla Evropská komise podpořit postcovidové oživení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …