Petr Dufek: Stavební boom na začátku roku

12.03.2022 13:29 | Komentář

Slibně odstartoval nový rok nejenom průmysl, ale i stavebnictví. Oproti prosinci si připsalo plus 6,4 %, meziročně to znamená +5,1 % (po sezónním očištění), respektive 6,4 % po kalendářním přepočtu o vliv rozdílného počtu pracovních dnů.

Petr Dufek: Stavební boom na začátku roku
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dařilo se zejména pozemní výstavbě, i když při hodnocení lednových čísel je třeba brát v úvahu jednak slabý loňský základ, stejně jako výkyvy počasí, které tentokrát tomuto odvětví přálo.

Jestli něco stavebnictví v tomto roce ovšem nepřeje, jsou ceny stavebních materiálů, energií a pohonných hmot. Jejich prudký růst problematizuje rentabilitu realizovaných stavebních zakázek a řadu z nich může dokonce zmrazit. Stavební firmy se navíc stále potýkají s nedostatkem pracovníků, který doposud představoval hlavní překážku pro jejich další úspěšné podnikání.

Pozitivní nejsou však pouze celkové výsledky stavebnictví, ale i čísla z bytové výstavby. Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu došlo k dalšímu navýšení počtu nově stavěných bytů na necelé 3 tisíce. Není to samozřejmě tak impozantní číslo jako v prosinci, kdy se začalo stavět rekordních šest tisíc bytů a rodinných domů, nicméně už tehdy bylo zřejmé, že jde o výjimečný – v podstatě neopakovatelný – výsledek.

Výhled stavebnictví poznamenávají už zmíněné ceny materiálů a prací, které si budou vyžadovat opětovné projednání zakázek zejména ve veřejném sektoru. Na druhé straně peníze z EU fondů a dodatečné dotace a půjčky z Unie mají z významné části směřovat právě i do stavebnictví, takže nouze o peníze by toto odvětví postihnout neměla. Hlavním problémem tedy budou spíše ceny vstupů a dostatek materiálu i pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…