Petr Dufek: Tlak na růst cen ve výrobě nepolevuje

16.03.2022 13:22 | Komentář

Růst cen v průmyslu překonal v únoru hranici 20 %. Průmyslové ceny se meziročně zvýšily už o 21,3 %, a to především v důsledku prudkého zdražování produktů rafinérského průmyslu (podrobnosti se ovšem v tomto případě už mnoho let neuvádí).

Petr Dufek: Tlak na růst cen ve výrobě nepolevuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nejsou to ovšem zdaleka jen PHM, které tlačí výrobní inflaci nahoru. V energetice jsou nyní ceny o téměř 58 % vyšší než loni v únoru, o skoro 48 % zdražila produkce chemického průmyslu, o 24 % šly nahoru ceny u výrobců kovů, o 28 % ve dřevařském průmyslu atd. Kombinace dražších energií, kovů, chemie a dřeva zvyšuje náklady firem napříč celou ekonomikou. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Výrazně zdražují i stavební materiály jako je cement nebo cihly, což rozhodně není dobrou zprávou pro další vývoj ve stavebnictví.

Výrazný nárůst je patrný u zemědělských výrobců, jejichž výrobky se v průměru zdražily téměř o 23 %. O téměř devět procent vzrostly i ceny ve stavebnictví, které takto reaguje na růst vstupních nákladů, včetně těch mzdových.

Nadějně naproti tomu vypadá korekce cen ropy a benzínu na mezinárodním trhu, nicméně stále jde o ceny dlouhodobě nadprůměrné, takže zásadní zlevnění rafinérských produktů, a tedy i zpomalení výrobní inflace zatím nepřinesou.

S výrobní inflací jde s odstupem i ta spotřebitelská. S rostoucími cenami v zemědělství přijdou i vyšší ceny potravinářských firem a následně i potravin na pultech obchodů. Situaci navíc komplikuje vývoj na Ukrajině, který vyvolává pochybnosti ohledně letošní dostupnosti obilí na světovém trhu. Vedle toho stále dražší energie a PHM budou firmy ve zpracovatelském průmyslu tlačit k dalšímu navyšování cen, a to i nejen potravinářského průmyslu.

Dnešní čísla patří mezi argumenty podporující další zvýšení sazeb ČNB, ke kterému nejspíše dojde už na březnovém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…