Petr Dufek: Výroba zlevňuje a zlevňuje

16.12.2015 11:28

I listopadová data o cenách ve výrobě potvrdila, že trend poklesu průmyslových cen zdaleka nekončí. Levná ropa a další suroviny i nadále tlačí ceny produkce rafinerií a chemiček dolů. Vedle toho se nižší ceny některých zemědělských komodit zase podílejí na zlevňování v potravinářském průmyslu. Celkově ceny v průmyslu meziměsíčně poklesly oproti loňskému listopadu o 3,7 % (meziměsíčně o 0,4 %).

Petr Dufek: Výroba zlevňuje a zlevňuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ceny tentokrát klesaly i v zemědělství, kde se za poslední měsíc snížily o 1,5 %. Meziročně jsou však mírně vyšší (+1,1 %), a to především zásluhou rostlinné výroby. Její cenový nárůst však ve velké míře kompenzuje pokles cen masa a mléka, takže ani odtud se inflačního impulsu dočkat nemusíme.

Celkově ceny ve výrobě nepřekvapily a rozhodně nenaznačily, že by se v české ekonomice začínala konečně probouzet inflace. Z výroby se cenového růstu jen tak nedočkáme. Nejenom díky levné ropě, ale i díky klesajícím cenám elektřiny v celé ekonomice a především vysoké konkurenci výrobců na tuzemském a nakonec i zahraničním trhu. 

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…