Petr Dufek: Výrobci s cenami šlapou na brzdu

16.08.2023 11:34 | Komentář

Desinflace ve výrobě pokračuje, i když už ne tak rychle jako v předchozích měsících. S tím, jak postupně vyprchává kouzlo vysokého srovnávacího základu, je pokles výrobní inflace pomalejší.

Petr Dufek: Výrobci s cenami šlapou na brzdu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pokles tempa růstu výrobních cen je samozřejmě pozitivní a nahrávají mu především příznivější nákladové podmínky a tlak ze strany slabé domácí a zahraniční poptávky. Na druhou stranu ještě sám o sobě tento trend nemusí znamenat plošné zlevňování, ale pouze zpomalování tempa zdražování. Výjimkou je zemědělství, kde ceny jsou ceny pod loňskou úrovní, a sice o 14,3 %. Potěšující? Jistě, i když fakticky jsou stále ještě o 23 % výše než v roce 2019.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí

V průmyslu cenový růst přibrzdil na aktuální 1,4 %. Ale i zde se už najdou obory, které svoje výrobky pro další zákazníky konečně zlevňují. Ne náhodou jsou to právě ty obory, kterým se v posledních měsících příliš nedaří, a sice chemie nebo výroba kovů. Stranou nezůstává ani dřevozpracující a papírenský průmysl. Asi ne náhodou jsou to obory, které jsou z pohledu tempa výroby v červených číslech. Ve srovnání s rokem 2019 jsou nicméně výrobní ceny v případě kovů a chemie o cca 40 % výše, u papíru a dřeva vyšší o 23 %, respektive 29 %.

Velmi zajímavou oblastí jsou samozřejmě stavební materiály, jejichž ceny se spolupodílely na zabrzdění celého odvětví výstavby. Stojí v průměru tolik, co loni, a to znamená, že jsou dražší o více než čtvrtinu ve srovnání s rokem 2021…

Pokles výrobní inflace je nepochybně pozitivní a bude nejspíš i nadále pokračovat a se zpožděním snad příznivě ovlivní i spotřebitelskou inflaci. I když výrobní inflace zpomaluje a v dílčích indexech dokonce některé ceny klesají, jejich předchozí prudký nárůst posunul cenovou hladinu natolik, že jsou změny skutečných cen vypadají zatím spíš jen symbolicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…