Petr Dufek: Výrobní inflace dál narůstá

16.09.2021 11:10 | Komentář

Ceny v průmyslu i v srpnu zaznamenaly výrazný nárůst. V průměru se meziměsíčně zvýšily o 1,2 %, meziročně jsou vyšší už o 9,3 %. Ve zpracovatelském průmyslu – který představuje největší tuzemské odvětví – jsou ceny výrobků dokonce o 11,3 % vyšší než ve stejném období loňského roku.

Petr Dufek: Výrobní inflace dál narůstá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Co hledat za tímto vzedmutím výrobní inflace není až tak složité. Stačí se podívat na nejrychleji zdražující produkty a je jasné, že výrobní firmy reagují na rychle rostoucí ceny vstupů, zejména komodit jako je železo, ocel, dřevo, ropa apod. Skokově se proto zvyšují ceny železa a výrobků z něj, chemických produktů, zdražuje papírenský a dřevařský průmysl. Potravinářský průmysl, který zatím příliš nereagoval na růst cen zemědělské produkce zatím zvýšil své ceny v průměru o 1,5 %. Zlevňuje zatím automobilový průmysl, zejména pokud jde o díly.

Další nepříjemnou zprávou je i zdražování ve stavebnictví. Dražší jsou nejenom samotné stavební práce (+6,6 %), ale především stavební materiály (+16 %). Tento vývoj nastoluje otázku, zda bude možné realizovat zakázky nasmlouvané v předchozích čtvrtletích, a tedy za jiných cenových podmínek. Pro stavební firmy mohou být takové projekty v podstatě nerentabilní.

Výrobní inflace je předzvěstí i zdražování spotřebního zboží, které může přijít na řadu v dalších měsících. Výrobci jsou pod tlakem rostoucích nákladů a nefungující mezinárodní logistiky, takže je možné dál – rok a půl po začátku pandemie – hovořit o negativním nabídkovém šoku v časech rostoucí poptávky. A to ještě výrobce čeká v dalších měsících nárůst cen energií.

Výrobní inflace, která se následně promítne i do té spotřebitelské, je nepochybně negativním průvodním jevem současné konjunktury. Její příčiny však leží primárně mimo území ČR, která je vzhledem ke své otevřenosti citlivá na vývoj na mezinárodních trzích. K utlumení inflačních tlaků může dojít teprve tehdy, až se situace na komoditních trzích stabilizuje a mezinárodní obchod dosáhne předkovidových podmínek.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…