Petr Dufek: Zlaté časy obchodníků

07.10.2017 9:17

Chuť nakupovat neopustila české domácnosti ani v horkých letních měsících. Maloobchodní tržby se tak v srpnu meziročně po zohlednění inflace zvýšily o 4,8 %. Od začátku roku přitom jejich růst dosáhl 5,2 %.

Petr Dufek:  Zlaté časy obchodníků
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Větší útraty v obchodech jdou ruku v ruce s rostoucí kupní silou českých domácností. S tím, jak zrychlují mzdy a soustavně klesá nezaměstnanost, adekvátně roste i poptávka tuzemských spotřebitelů po spotřebním zboží a nakonec letos nejspíše znovu přepíše dosavadní rekordy, a to nejenom v případě tržeb stále oblíbenějších internetových obchodů.

Vyšší kupní síla a silný spotřebitelský sentiment se odráží ve zvýšeném zájmu o zboží pro volnočasové aktivity. Je to obvykle to zboží, které si dopřáváme v dobrých časech a na kterém naopak šetříme v časech, kdy je optimismus spotřebitelů na bodě mrazu. Těšit se z vyšších prodejů tak mohou především prodejci domácí elektroniky, IT, mobilů. Vedle toho žně mají i obchody s oblečením a obuví a nakonec i potravin, i když zde je mj. v důsledku rekordních cen růst reálných nákupů slabší.

Co nám napovídají srpnová data z maloobchodu o vývoji ekonomiky? Minimálně to, že i ve třetím čtvrtletí bude z pohledu růstu HDP hrát spotřeba domácností hlavní roli na poptávkové straně ekonomiky. Vedle toho nám nejnovější údaje potvrzují, že v obchodech panuje velká konkurence, která dále tlačí dolů ceny elektroniky a domácího zařízení, a tak jdou nahoru i nadále především ceny potravin.

Vzhledem k tomu, jak vysoko se drží spotřebitelská důvěra nebo jak zrychlují mzdy, může pokračovat boom maloobchodu i po zbytek letošního roku. Tempo okolo pěti procent sice nebude rekordní za poslední rok, ale přesto objem nákupů rozhodně ano. Pro ČNB by to mělo být jedním z dalších podpůrných argumentů, proč by ještě letos mohla pokračovat se zvyšováním svých úrokových sazeb.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …