Petr Hájek: Mainstream už brání i Babiše a Němcovou, o bloku Hlavu vzhůru! však „neví“

25.10.2013 9:24

Petr Hájek odhaluje podstatu zbabělého „souručenství“, které se zformovalo v posledních dnech před volbami. A co s tím?

Petr Hájek: Mainstream už brání i Babiše a Němcovou, o bloku Hlavu vzhůru! však „neví“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

„Koho budeš volit?“

Otázka, která je mezi lidmi frekventovanější než kdykoli dříve. Nepochybně i proto, že ještě nikdy nebyl náš popřevratový politický prostor tak destruován, rozorán a pohnojen pro temnou sadbu nových, „geneticky upravených“ odrůd zla, jako se to podařilo mainstreamu tentokrát.

Také jsem tuto otázku včera někomu položil, přestože tak obvykle nečiním – maje za to, že v normálních poměrech jde o něco podobně „intimního“ jako třeba výše platu.

„Budu volit s Klausem,“ zněla okamžitá odpověď, kterou jsem právě od této bytosti neočekával. „Ve všem ho sice nemusím, ale ví, co říká. A na jeho slova vždycky došlo.“

Obvyklá protiklausovská koalice

Dokud nebylo jasné, že Václav Klaus veřejně odmítne současné havlistické vedení ODS, mediální mainstream tuto stranu bombardoval. Od chvíle, kdy exprezident řekl, že nikomu nedoporučuje ODS volit, stala se okamžitě miláčkem médií. Dnešní těsně předvolební Právo předvádí na závěr seriálu ostatních médií kalendářový obrázek paní Němcové, po Petru Nečasovi další „čisté a nové“ tváře:

„...Němcová tam také křtila svou knížečku O životě, ve které odpovídá na otázky psychiatra Cyrila Höschla. (Krása nechtěného, ale výstižné, pozn. aut.) Ten ji přišel podpořit, stejně jako herci Ondřej Pavelka, Eva Salzmannová, Veronika Jeníkova a Michal Pavlata.“

Může být přesvědčivější razítko na to, v jakou zombii se ODS proměnila, než právě toto? Ale nedosti na tom. Vzápětí levicové Právo v kampani pro náhle milovanou ODS pokračuje. Hovoří o doporučení neznámého straníka, který dostala do schránky většina Pražanů: „Vykroužkujte hrobaře ODS," stojí v něm. Anonym doporučuje, aby voliči vykroužkovali Němcovou, Svobodu, Janu Černochovou a Karla Hanzlíka. Naopak doporučuje dát preferenční hlas Lence Kohoutové, Marii Kousalíkové, Jiřímu Janků a Janu Jarolímovi.“

Dobré doporučení pro ty, kdo ještě ani dnes nechápou, že ODS se může vstát z popela pouze když dopadne tentokrát opravdu hodně tvrdě na nos a chtějí „jí to tam ještě jednou hodit“, jak vyzývá „ohyzdná nová tvář“,  policií obviněný exprimátor „holý zadek“ Svoboda.

Vstupenka do mainstreamu

Opustit Václava Klause znamená pro hlavní proud totéž jako vystavení legitimace „Náš člověk“. Pochopil to i předseda Svobodných Petr Mach, když prohlásil, že o podporu VK jeho strana nestojí. Zabralo to. Vzápětí mu média „vyrobila“ průzkum, který ho „kvalifikoval“ do předvolebních debat lídrů stran, jež údajně mají šanci vstoupit do sněmovny.

I časopis Reflex prudce změnil kurs a vyrazil na podporu havlistické ODS. Komentátor B. Pečinka šel dokonce tak daleko, že v předtuše překvapivých volebních výsledků začal obhajovat i dosud jím samým proklínaného Miloše Zemana:

„Vyhlašování výsledků voleb, kdy vítěz není vítěz a poražený vlastně není až tak úplně poražený, jsou přesně tím okamžikem, kdy je dobré mít silnou hlavu státu. Miloš Zeman tentokrát udělal tah, který doceníme až ve chvíli, kdy se ve Sněmovně objeví sedm až osm zpovykaných stran bez silných osobností ve vedení.“

Pochopitelně předtím udělal ještě jednu důležitou figuru: Tvrdí, aniž prozradí odkud to ví, že Hlavu vzhůru! investovali do kampaně sto miliónů korun.

Nevyřčeně naznačuje, že to jistě museli nakrást. Nemluvě o tom, že sto miliónů je  absurdní nesmysl, už neříká, že narozdíl od Babišů, ODS a spol. Hlavu vzhůru! na žádné zdroje veřejných peněz ani teoreticky nemohla být napojena.

Krysy jsou citlivé

Asi úplně nejkrásnější je proměna, kterou v posledních týdnech procházejí nejvášnivější „klausobijci“ v Babišových novinách. Takto například probíhá „metamorfóza v ohavný hmyz podle Kafky“ v podání Luboše Palaty z Lidových novin:

„Jsem dalek toho, abych Andreje Babiše, jenž je už dva týdny mým zaměstnavatelem, pokládal za zcela diskvalifikovaného z politiky kvůli tomu, že se ocitl na seznamu agentů StB. Problém, který tu několik dní před volbami máme, spočívá v tom, že ne- víme, zda oním agentem byl, či nebyl. Sám Andrej Babiš, v devadesátých letech podobně jako můj otec pracovník firmy zahraničního obchodu (byť na vyšším stupni), kontakty s StB nepopírá, ale popírá, že by se vědomě stal spolupracovníkem StB, že by byl agent. (...) Při pohledu na program ANO a KSČM by mělo být navíc Sobotkovi hned jasné, že by mu bližší mělo být ANO než v mnoha ohledech stále totalitně uvažující KSČM."

Andrej Babiš si to sichruje i z druhé strany ve své MFD. To už o procesu, který měl o jeho estébácké minulosti říci verdikt, ale byl odložen až po volbách, píše raději sám:

„Další stání proběhlo 10. října, kdy měli vypovídat svědci. Naši právníci se dotázali, zda mám u soudu být. Soudkyně moji přítomnost nevyžadovala, protože už jsem vše řekl 6. června. „Aféra" s mojí nepřítomností je tedy vyřešena.“

A je to. Každý je spokojen. Nikdo v médiích už ani nepípne. Čistý je i pro lidovce, kteří doufají v návrat do sněmovny: „Jako možnou variantu vládnutí lidovci připouštějí celostátní koalici s ČSSD a s ANO. „S hnutím Andreje Babiše máme řadu programových průniků," dodal (předseda lidovců, pozn. aut) Bělobrádek.

Pod plnou palbou

Veškeré mediální kanóny se tedy obrátili jediným „přípustným“ směrem: Na volební blok Hlavu vzhůru!, o němž Václav Klaus prohlásil, že jej bude volit.

Metoda je dvojí. Buďto, jak už bylo řečeno, vůbec „nevědí“, že existuje. To především v případě, že by museli zvát „klausovce“ do „debat lídrů“ jako v ČT, nebo dnes i v Babišově MfDnes, kde nechají mluvit i „lídra Pirátů“, či již zmíněného náhle omilostněného Petra Macha. Pouze Janu Bobošíkovou nikoli. Ta, v případě, že ji „zaznamenají“, dostává zato „sugestivní“ otázky, které by patřily především Andreji Babišovi či ODS:

Kubík (Mf Dnes): Vaše hnutí Hlavu vzhůru! je nové, můžete říci, kdo vám na kampaň přispívá? Pomáhá vám se zajišťováním sponzorů i Václav Klaus?

Jana Bobošíková: „Nepomáhá, on je náš vítr v zádech. Kampaň bude stát 20 milionů, financujeme ji z půjček a darů.“

Souhlasíte s názory Václava Klause v jeho nové knize?

„Vesměs ano.“

Píše, že opovrhovaní kmotři hrají na politické scéně důležitou roli, jako kdysi veksláci. Zprůchodňují rozbitý systém vlády v zemi. Souhlasíte s tím?

„Bohužel ano.“

Vám také někdy pomohl nějaký kmotr zprůchodňovat systém?

„Nepomohl. Proto také nejsem ve vládě ani ve Sněmovně. Ti, kdo tam jsou, tam jsou na základě toho zprůchodňování kmotry.“

A vy doufáte, že vám to teď také zprůchodní?

„Já nejsem navázaná na kmotry.“

Ale ten názor Václava Klause je, že kmotři hrají důležitou roli.?

„A já s tím souhlasím. Právě proto, že nejsem propojená s žádnými kmotry, nejsme ve vládě.“

Protestujme volbou

Zacházení havlisticko-babišovského mainstreamu s blokem Hlavu vzhůru! je tak nespravedlivé a do nebe volající, že i člověk zvyklý na mnohé, to musí pokládat za fascinující. Každý, kdo ještě váhá, by proto měl zvednout hlavu a protestovat jediným způsobem, který je v tuto chvíli „slyšitelný“: Svůj hlas přidat k tomu, který vhodí do urny Václav a Livia Klausovi.  Volit. Hlavu vzhůru!

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…