Petr Hampl: Babiš versus obři

03.10.2021 9:09 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Babiš versus obři
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Andrej Babiš chce řešit emisní povolenky na Evropské radě. Proč z principu nemůže být úspěšný? Kdyby šlo jen o nějaké debilní byrokratické opatření, které razí byrokratický aparát, snad by se tomu dalo čelit. Nejspíš by to dopadlo formálním zrušením toho rozhodnutí, byrokratický aparát by svůj záměr tlačil jinými cestičkami, a následovalo by tiché přetahování. Ale tady stojí proti Babišovi úplně jiná síla. Vedle úředníků tu jsou firmy, které na těch povolenkách vydělávají miliardy a miliardy. Konzultanti, kteří pro ně pracují. Banky, které jsou do toho zapojeny. A tisíce dalších lidí.

Emisní povolenka totiž není běžná daň, jak jsme je znali. Emisní povolenku platíte firmě, která si tu povolenku koupila a která si s ní koupila i právo zvyšovat její cenu bez jakékoliv horní hranice. Proč by si měla nechat sáhnout na svůj majetek? Jen v naprosto výjimečných případech se premiér malé země dokáže postavit proti takové síle.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…