Petr Hampl: Bez spojenců, bez přátel, bez vazalů

11.10.2022 7:34 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Bez spojenců, bez přátel, bez vazalů
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Evropa přestala být americkým spojencem. Stala se americkým vězněm. Tak to formuloval v jedné ze svých posledních analýz Scott Ritter (ZDE). Spojené státy americké ztrácejí schopnosti „měkkého ovlivňování“, při kterém vždy musíte zohledňovat i zájmy ovládaného a začínají používat brutální sílu. Tentokrát to byl teroristický útok na plynovod. Co bude následovat? Vraždy nepohodlných politiků? Vyloučeno to rozhodně není.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Jenže ono to má i ekonomickou dimenzi. Americké akce mají katastrofální dopady na hospodářství evropských zemí a pro desítky milionů lidí budou nejspíš znamenat pád do děsivé bídy. A má to i dimenzi společensko-politickou. Ze zbídačené Evropy už nebude možné vymačkat tolik peněz jako dosud. Bude zapotřebí radikálně „zeštíhlit“ ty skupiny, které administrují americké zájmy v Evropě. Dramaticky se tedy zmenší počet těch, pro které bude euroatlantické partnerství výhodné a zvýší se počet těch, pro které je euroatlantické partnerství katastrofou.

Ono už dnes je těch druhých mnohem víc, ale jde o to, že se k nim připojí i velká část vzdělaných a blahobytných tříd. Jak Scott Ritter poznamenal, Evropané uvidí, že jejich přítelem je Rusko, nikoliv Amerika. A to vše bude posilováno dalšími ekonomickými trendy, na které na této stránce upozorňuji, a které míří stejným směrem. Připomínám, že se to netýká jen malé České republiky, ale také Německa, Holandska, Polska a dalších evropských zemí.

Zatímco média papouškují povinnou frázi o tom, že Putin proti sobě údajně sjednotil Evropany, podařilo se totéž Američanům. Američané nemají spojence. Američané nemají ani vazaly. Jenom zotročená území. Ale tak to nebývalo vždycky. Ještě před pár desítkami let bývalo spojenectví s USA celkem výhodné.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…