Petr Hampl: O církvi a návratu starých časů

21.01.2023 20:17 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O církvi a návratu starých časů
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Začátkem týdne se objevilo prohlášení kostelu Pražské Jezulátko, jehož rektor informoval o uzavření známého poutního místa věřících, protože kostel si nepřeje „zneužití návštěvy Babiše pro jeho předvolební kampaň“ (ZDE). Co si myslíte o podobné společensko-politické angažovanosti služebníka náboženské instituce a zveřejnění názoru komunity bosých karmelitánů?

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Že někdo nechce ve svém kostele náboženskou agitaci, to by bylo naprosto pochopitelné. Jenže ten stejný kostel provádí agitaci ve prospěch generála Pavla. To je něco, co v katolickém prostředí posledních desetiletí extrémně neobvyklé. Je normální, že církev podporuje jednoho z kandidátů tam, kde ten druhý prosazuje pro církev nepřijatelný program. Když třeba jeden z kandidátů chce církvi nařídit, aby organizovala svatby homosexuálů, snaží se církev zabránit jeho zvolení.

Nicméně tady o nic takového nešlo. Dokonce je tomu tak, že Andrej Babiš je svými stanovisky o něco blíže stanoviskům Vatikánu než generál.

Spíš to vypadá, že se vracíme ke vzorci, který tu byl po staletí. Velká část katolických funkcionářů a intelektuálů jednoznačně stojí na straně úzké finanční a mocenské elity. Vystupují ostře nepřátelsky proti všemu lidovému a proti všemu českému. Vedle toho jsou vesnické kostely, kam chodí prostí lidé.

(z rozhovoru pro Sputnik; zdroj: petrhampl.com)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …