Petr Hampl: O riziku zbytečného umírání

31.01.2023 7:25 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O riziku zbytečného umírání
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Jedním z témat, kterými se bude zabývat připravovaný vzdělávací projekt, bude rozumný přístup k rizikům. Riziko totiž znamená, že se něco špatného možná stane a možná nestane. A jak ukázal Daniel Kahneman, naše intuice není schopná s takovými věcmi pracovat. Takže tomu buď přistupujeme tak, že se to stane určitě, nebo to vůbec nebereme vážně. Jenže skutečnost je někde mezi.

Když budu mít doma elektroinstalaci bez pojistek, tak není vůbec jisté, že vyhořím. Třeba budu mít štěstí a po celé roky nedojde k žádné kritické poruše. Ale zvyšuji tím riziko. Když přestanu zamykat, není vůbec jisté, že mě vykradou. Ale zvyšuji tím riziko. A tak je to se vším.

Zvolením generála Pavla prezidentem stouplo riziko, že čeští kluci budou nedobrovolně posíláni na východní frontu a budou zabíjeni v ukrajinské stepi. Zcela jistě je to jedna z možností a zcela jistě s tím česká vláda jako s jednou z možností počítá. Možná se to naplní, možná nenaplní. Všichni bychom raději, aby k tomu nedošlo (kromě Jany Černochové), ale na nás nezáleží.

To pro vysvětlení. Netvrdím, že ještě letos budou čeští kluci určitě umírat u Bachmutu (nebo kam se to posune fronta po jeho pádu), ale tvrdím, že významně stouplo riziko, že se tak stane. To je samo o sobě hodně zlé.

(zdroj: petrhampl.com, publikováno se souhlasem autora) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…