Petr Hampl: O strachu

17.03.2023 16:25 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O strachu
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Většina obyvatel České republiky se bojí otevřeně vyjádřit svoje názory. Z kontextu je zjevné, že politické názory. A to ne proto, že by byli za blbce, ale proto, aby je nevyhodili z práce a nestalo se jim něco podobného. Zjistila to agentura SANEP.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Je to stejné jako za husákovských časů? Je to jiné. Především v tom, že dnes to mnoha lidem připadá v pořádku. Velké části mladých lidí to dokonce připadá úžasné. Předlistopadový režim cenzuroval, ale jeho ideálem byla společnost šťastných lidí. Nikoliv společnost vystrašených lidí, co se neodváží ani ceknout. Je to jiné i v tom, že tehdy mohl člověk s příliš otevřeným vyjadřováním propadnout až do kotelny. Dnešní režim žádné kotelny nenabízí, propadá se až do exekucí a bezdomovectví.

Mimochodem, všimněte si, jakou vizi předložil nový prezident. Není to vize společnosti, kde každá společenská vrstva může hájit svoje zájmy a kde mezi nimi probíhá otevřená debata. Předložil vizi společnosti, kde se nemluví „o tom, co nás rozděluje“. Co jsou ta rozdělující témata, o tom rozhoduje vláda.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.