Petr Hampl: Občanská válka bez pravidel

18.12.2021 20:33 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Občanská válka bez pravidel
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Na blogu Z-Man vyšel hezký komentář k případu Juliana Assange, který má být po tříletém věznění vydán do USA (ačkoliv není americkým občanem a v USA se ničeho nedopustil), kde ho nejspíš čeká férový soud, nýbrž doživotní věznění za porušení zájmů impéria. Zajímavé je, že když svůj server wikileaks začal provozovat, bylo to za vlády prezidenta Bushe a velká mainstreamová média ho najdšeně podporovala jakožto bojovníka za spravedlnost. Pak se nastoupil prezident Obama, na vládních metodách se nezměnilo nic, a pro ta stejná média se stal Assange zločincem. Nejen pro dav intelektuálské chátry v redakcích, ale i pro osobnosti Všechny velké ikony levice od něj daly ruce pryč, nepodpoří ho téměř nikdo.

Otevírá se nám obraz společnosti, ve které neexistují žádná obecně platná morální pravidla. Zůstalo vlastně jedno jediné: morální je to, co pomůže mé straně k vítězství. U nás tohle pojetí morálky známe od Václava Havla. Ono tomu bylo odjakživa tak, že lidé měli tendenci nadržovat vlastním. Ale fungovalo také to, že když jste někomu připomněli obecná pravidla, často se zastyděl a nakonec přistoupil na férové jednání. To je to, co mizí.

Jen tak mimochodem, takový stav bývá označován jako válka bez pravidel.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…