Petr Hampl: Práce, kterou nikdo nechce dělat?

24.05.2022 9:01 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Práce, kterou nikdo nechce dělat?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Když ukrajinští migranti nebudou pracovat, budeme je živit. To by bylo špatné. Jenže když pracovat budou, tak zase budou brát práci našim lidem a srážet jejich mzdy, už beztak nedostatečné. A teď si vybírejte.

Správným řešením je vytvořit nová pracovní místa. To by neměl být problém. Je zapotřebí obnovit tolik místních výrob! Postarat se o statisíce nových lidí. Dát jim vzdělání, zdravotní péči, postavit pro ně byty… statisíce rukou ochotných pracovat rozhodně potřebujeme. A není rozhodující, jestli ta nová místa vytvoří státní podniky nebo jestli vláda podpoří místní podnikatele, aby je vytvořili oni. Jenže Fialova vláda má úplně jiné priority – represe vůči místním lidem, více zabíjení na Ukrajině a zásobování světových černých trhů zbraněmi.

Zvlášť upozorňuju na to, že bychom se neměli nechat uchlácholit frází, že „o tu práci stejně nikdo nestál“. Proč totiž podniky nechávají některá místa dlouhodobě neobsazená, i když by mohly zvednout plat a přilákat lidi?

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Možnost první. Je to maličká firma pracující s minimálním ziskem a nemůže si dovolit zaplatit víc. Tady by Ukrajinci pomohli, ale takových případů není mnoho. Navíc se často jedná o místa ve službách, kde pracovníci potřebují umět česky.

Možnost druhá. Podnik vlastně jen testuje, jak levně jsou lidé ochotni pracovat, respektive jak nízko je možné srazit jejich životní náklady. Jestli jsou schopni jíst méně, přestat doma topit, omezit praní prádla, bydlet v ještě menších bytech (opravdu potřebuje rodina více než jednu místnost?), přestat platit za zdravotnictví (časem se to vymstí, ale zatím můžou pracovat), chodit do práce pěšky apod. Že ta místa zůstávají neobsazená, to znamená, že snižování mezd narazilo na hranici.

Možnost třetí. Podnik čeká, až bude místo volné dost dlouho, aby si mohl zažádat o dovoz levnějších pracovníků z ciziny.

V obou případech je obsazení takového místa katastrofou pro české pracující.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…