Petr Hampl: Šedá myš Bastlová

23.10.2022 11:38 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Šedá myš Bastlová
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Rozhovor Marie Bastlové s pořadatelem demonstrací Ladislavem Vrábelem se už stává ikonickým. Doporučuji věnovat pozornost nejen panu Vrábelovi, ale taky výkonu Marie Bastlové. Přiznávám totiž, že jsem jí do té doby nevěnoval pozornost a měl jsem. Představuje podivuhodný fenomén. Komunikační schopnosti tak na úrovni třetí třídy základní školy, mizerná znalost reálií, zato neuvěřitelná kopa novinářské angažované arogance. O zpovídaného se v podstatě nezajímá, snaží se z něj dostat „správnou“ odpověď, a když se to nepodaří, tak za něj tu správnou odpověď pronese sama. Pokud vím, takovému žánru se říká zkoušení u tabule, nikoliv interview.

Je samozřejmě jasné, že když spolu mluví dva lidé s opačnými názory, bude rozhovor veden hodně ostře. Ale pořád by to měl být rozhovor.

Divákovi samozřejmě naskočí otázka, proč byla na tak zásadní rozhovor nasazena právě Marie Bastlová a jestli v Seznamu nemají nikoho lepšího. Vždyť schopnosti té dámy by nejspíš nestačily ani na asistentku!

V době internetu není tak těžké najít životopis a podívat se na předchozí práce. V komentářích kdosi nazval redaktorku Bastlovou dominou. Omyl! Správné označení je šedá myš. Za celý profesionální život totiž nevykonala nic, co by stálo za zmínku. Žádná zásadní reportáž, žádná průlomová práce, žádné významné odhalení, prostě nic! Nevytvořila vlastní styl. Nenatočila takový rozhovor, na který se by se lidé dívali ještě po letech. Nic. Byla na Erasmu, vystudovala nějaké evropské záležitosti, prošla nějakými redakcemi, všude vystupovala politicky korektně, všude správně řídila vztahy s kolegy, obdržela cenu za soustavně správnou práci a správné názory…prostě jedna z tisíců naprosto stejně nezajímavých zájemkyň o členství v nové aristokracii.

Nicméně něco jí přiznat musím. Nepokouší se dostat nahoru tím, že by si vymyslela nějakou absurdní sexuální úchylku a plnila tím obrazovky.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…