Petr Hampl: Zotročen očkováním, civilizací a zdravým rozumem již od roku 1969

11.06.2021 20:04 | Komentář

Hampl zase trhá partu. Zotročen očkováním, civilizací a zdravým rozumem již od roku 1969. V době, kdy jsem vyrůstal, bylo totiž běžné, že existují potvrzení o bezinfekčnosti, a že jsou opravdu vyžadována. Že nemoci jako žloutenka se řeší omezením kontaktů mezi zdravými lidmi.

Petr Hampl: Zotročen očkováním, civilizací a zdravým rozumem již od roku 1969
Foto: Archiv PH
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Mezitím proběhl nějaký vědeckotechnický pokrok. Vakcíny jsou šetrnější, a opatření mírnější. Jenže se stalo něco jiného – z některých věcí se staly symboly.

Dnes nikoho vlastně nezajímá, k čemu je očkovací průkaz. Každého zajímá, co ten průkaz symbolizuje. Pro někoho symbolizuje zdraví a bezpečí, pro jiného zotročení. A pro někoho zase třeba úspěch Evropské unie. Chudák očkovací průkaz s tím nemá nic společného. Můžete tisíckrát měnit podmínky, ale když očkovací průkaz znamená pro paní Novákovou zotročení, bude pro ni znamenat zotročení pořád. Bez ohledu na skutečné vlastnosti toho kusu papíru a na jeho skutečné používání. A pořád bude reagovat na ten symbol, nikoliv na skutečnost. To platí i z druhé strany – můžete ho napustit jedem a výbušninou, a pro paní Charamzovou bude pořád symbolizovat evropský úspěch.

Je to v něčem velmi praktické (nikdo se nemusí učit nic složitého), ale v jiných ohledech zase velmi nepraktické. Nemůžete totiž řešit žádný skutečný problém – stačí, aby to v nějaké reklamní agentuře označili za symbol (ruské nadvlády, Putinova imperialismu, tajného židovského spiknutí, bělošské nadřazenosti a já nevím čeho) a všechno je ztracené. Máte proti sobě rozvášněný dav, který je čistě destruktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…