Petr Hartman: Babiš a tzv. političtí náměstci

03.09.2014 22:26

Služební zákon nezná pojem politický náměstek. Takto zjednodušeně bývá označován méně zajímavě znějící náměstek člena vlády. Ten by měl ministra zastupovat na nejrůznějších jednáních v parlamentu a podobně.

Petr Hartman: Babiš a tzv. političtí náměstci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Při jeho jmenování nemusí být vypisováno výběrové řízení a nejsou vyžadovány další podmínky, které musí splňovat lidé hodlající působit ve vyšších postech státní správy.

Zjednodušeně řečeno, ministr si podle návrhu zákona může přivést na základě vlastního uvážení maximálně dva takovéto spolupracovníky. Očekává se, že mu budou pomáhat s politickým vedením resortu. Proto bývají označováni jako političtí náměstci.

Zároveň by neměli mít podle návrhu zákona na starost konkrétní sekci. Což mimo jiné znamená, že by neměli mít žádné pravomoci ovlivňovat personální složení ministerstva a výkon úředníků.

V současné praxi tomu tak není. Naopak prostřednictvím náměstků, kteří byli dosazeni na základě dohody politických stran a přitom jsou vydáváni za výlučně odborné, docházelo k personálním obměnám, které byly často účelové.

Vymezení jasné role tzv. politických náměstků by proto mělo přispět k většímu odstínění politické moci od úředníků. Prezident republiky Miloš Zeman tvrdí pravý opak, a kvůli existenci tzv. politických náměstků hodlá zákon vetovat a případně se se stížností obrátit na Ústavní soud.

Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně, by se nemuseli politici těmito výroky znepokojovat. Případné veto prezidenta může být snadno přehlasováno. Rovněž není příliš pravděpodobné, že by hlava státu uspěla s ústavní stížností.

Přesto předseda hnutí ANO Andrej Babiš po Zemanově vystoupení ve sněmovně připustil, že by tzv. političtí náměstci mohli být zrušeni. Vzhledem k tomu, že se cílevědomě snaží odlišovat od zavedených politiků, je pro něj lákavé vymezit se proti existenci tzv. politických náměstků.

Voliče, kteří slyší na Zemanova slova o budižkničemech, nebo o kapustičce a slimáčcích, by si tím mohl naklonit. Z dalších Babišových výroků je zřejmé, že mu více než konkrétní funkce vadí její označení. V médiích totiž prohlásil, že by měl ministr mít právo přivést si s sebou do úřadu svého člověka. Nemusel by se podle něj nutně označovat jako náměstek.

Blížící se komunální a senátní volby zdá se ovlivňují i přípravu služebního zákona. Přesto by bylo velkým překvapením, kdyby nakonec politici na požadavek prezidenta republiky přistoupili a pasáž týkající se tzv. politických náměstků z návrhu zákona vyškrtli. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.