Petr Hartman: Koalice a peníze pro nemocnice

10.04.2014 7:27

Vládní koalice se při svém vzniku zavázala, že nebude znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Svůj slib zatím dodržela, byť se nemohla shodnout na tom, jakým způsobem těmto zdravotnickým zařízením výpadek příjmů vynahradí.

Petr Hartman: Koalice a peníze pro nemocnice
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Ministr financí Andrej Babiš zastává názor, že ve zdravotnictví se zbytečně plýtvá a mělo by se v něm více šetřit. Proto by se měly peníze pro nemocnice hledat v rámci systému. Nedojde-li ke zpochybnění vládou uzavřené dohody, potom nebude kabinet čekat na lepší hospodaření a peníze nemocnicím pošle v relativně krátké době.  

Stát by to měl učinit tím, že zvýší zdravotní pojištění, které platí za důchodce, děti, rodiče na mateřské, nezaměstnané a podobně. Tyto finance by měly stačit. Platí to však jen pro letošní rok. V tom příštím by se na platby pro nemocnice měly použít také prostředky ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.  

Vzhledem k tomu, že se nikde nehovoří o tom, že by se valorizace plateb za státní pojištěnce měla opět snížit, znamená to, že buďto budou navíc získané peníze ze zdravotního pojištění využity na něco jiného, nebo bude nemocnicím dopřáno více peněz.  

To, že bude moci Státní ústav pro kontrolu léčiv uvolnit zmiňovanou sumu, lze vyložit různým způsobem. Například tím, že už nyní dobře hospodaří, a dosáhl tím výraznou rezervu, o kterou však stejně přijde. Což by nemuselo být zrovna motivující pro pokračování v podobném hospodaření.  

Nebo to lze vyložit tak, že se na jeho účtech hromadí z nějakých nepříliš jasných důvodů, například v souvislosti s příliš drahými léky, nadbytečné peníze, které nestačí utratit, byť se o to různými, někdy i problematickými, zakázkami snaží, a proto je potřeba mu část financi raději sebrat.  

Bez ohledu na to nelze jednoznačně tvrdit, že dohodnutý způsob kompenzace výpadku poplatků za pobyt v nemocnici přispěje k lepšímu hospodaření zdravotnictví, čímž Andrej Babiš více peněz těmto zdravotnickým zařízením podmiňoval.  

Pozitivní dopad to může mít spíše na dění v koalici, kdy by měl odpadnout jeden z problémů, který byl v posledních dnech využíván při konfrontaci mezi tradiční politickou stranou typu sociální demokracie a nově vytvořeným hnutím, které veřejnosti slibuje řídit stát manažerským způsobem, lépe hospodařit a dosazovat do funkcí především odborníky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…