Petr Hartman: Paradoxy kolem Opencard

28.03.2013 7:28

Podle původního projektu měla karta Opencard umožnit placení jízdného v městské hromadné dopravě, úhradu parkování, měla sloužit jako průkazka do knihovny a podobně.

Petr Hartman: Paradoxy kolem Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

 

Zmiňovaný záměr se nakonec smrsknul do jízdenky MHD a průkazky pro půjčování knih. Další využití Opencard je buďto mizivé, nebo technicky nemožné. Také kvůli tomu je přínos pro městkou pokladnu prakticky nulový. Což naopak nelze tvrdit o nákladech na rozjezd tohoto projektu a na jeho provozování. Výsledná čísla se výrazně liší od plánovaných, podle očekávání v neprospěch hlavního města.  
 
Proto už v prosinci roku 2009 podala tehdejší pražská zastupitelka Jana Ryšlinková trestní oznámení na policii. Ta prověřovala výhodnost uzavřených smluv. Práci mohla mít usnadněnou auditem, jehož výsledkem mimo jiné bylo konstatování velké závislosti projektu na firmě Haguess. Ta byla dodavatelem celého systému i jeho provozovatelem.  
 
Zároveň měla skryté majitele, protože její akcie byly na doručitele. Takže ten kdo je držel v ruce a měl jich většinu, byl jejím faktickým šéfem a inkasoval podíl na zisku. Vzhledem k tomu, že byl neznámý, spekulovalo se o tom, že byl projekt ušit firmě na míru a že sloužil k tunelování peněz z pražského rozpočtu. Což podle těchto spekulací nebylo možné bez spolupráce některých politiků z vedení města a bez součinnosti části magistrátních úředníků. V neposlední řadě se spekulovalo o vlivu tzv. pražských kmotrů.  
 
Policie projekt Opencard už před několika lety prověřovala. Přitom se musela vypořádávat s nejrůznějšími překážkami. Například když chtěla v kancelářích na magistrátu zajistit důkazy, informace o připravované akci unikla a z počítačů byla vymazána všechna důležitá data. Maření vyšetřování bylo účinné v tom, že obvinění si odneslo jen několik úředníků. Naopak politici, kteří za předražený projekt mohli být odpovědni, obvinění unikli.  
 
Nyní se situace změnila. Trestnímu stíhání by měli čelit pražští radní. Ne však ti, kteří stáli u zrodu pochybného projektu, ale jejich nástupci. Ti řešili, jak naložit s problematickým dědictvím svých předchůdců. Tedy jak zajistit pokračování Opencard, tak aby systém nezkolaboval a stovky milionů investovaných korun nevyšly vniveč. Nakonec podle policie uzavřeli bez výběrového řízení pro město nevýhodnou smlouvu.  
 
Pokud se ukáže, že tomu bylo skutečně tak, potom se radní vydali ve stopách svých předchůdců. I když ne úplně přesně. Bývalí radní ani primátor policejnímu obvinění nečelí. Málokdo věří tomu, že by se žádných pochybení nedopustili. Spíše mají lépe krytá záda. Což jim umožňuje dát svým nástupcům tak říkajíc přes prsty. Třeba kvůli tomu, aby je nestrkali do věcí, které mohou být podobně výbušné jako projekt Opencard. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla