Petr Hartman: Petera dodržel usnesení ČSSD

28.08.2014 22:25

Středočeský hejtman Miloš Petera rezignoval na poslanecký mandát a připomenul tím veřejnosti, že stále ještě platí usnesení ústředního výkonného výboru ČSSD. Řeč je o nařízení, že by poslanci za sociální demokracii neměli zároveň zastávat funkce typu hejtmana, jeho náměstka, případně primátora.

Petr Hartman: Petera dodržel usnesení ČSSD
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

V souvislosti s Peterou je zajímavé, že se odhodlal skončit ve sněmovně v momentu, kdy nahradil Josefa Řiháka ve vedení kraje. 

V době, kdy působil v pozici jeho náměstka, nepronikly na veřejnost informace o tom, že by o rezignaci na poslanecký mandát uvažoval. Přitom zmiňované usnesení se týká i této funkce. Přesto se Petera zařadil mezi disciplinované straníky, kteří nakonec respektují usnesení a hodlají se jím řídit.

Do této kategorie nepatří Josef Novotný a Jiří Běhounek, který se stal jak hejtmanem, tak i poslancem, jako nestraník na kandidátce sociální demokracie. Oba dva se rozhodli dále vykonávat mandát poslance a zároveň zůstali hejtmany. Jak ukazuje praxe, sociální demokracie si není schopna vynutit dodržování usnesení. 

Vzhledem k tomu, že si oba dva vybudovali v regionech silnou pozici, mohou se spoléhat na podporu krajských organizací sociální demokracie. Nemusí se proto obávat toho, že by byli z postu hejtmana zastupitelstvem odvoláni. V případě Josefa Novotného by ho mohla ČSSD potrestat tím, že by ho vyloučila ze strany, což by ji spíše poškodilo, než by jí to prospělo.

O poslanecký mandát zmiňovaní hejtmani přijít prakticky nemohou, pokud se ho dobrovolně nevzdají, nebo nepřijmou funkci, která by podle zákona byla s tou poslaneckou neslučitelná. Pro její kombinaci s postem hejtmana to neplatí. Pro vedení sociální demokracie je proto v tuto chvíli nejvýhodnější předstírat, že problém s nerespektováním stranického usnesení je dávnou a snad i vyřešenou minulostí.

Budoucností by mělo být prosazení zákona, který by omezoval kumulaci placených funkcí. Spojení slov „placené funkce“ napovídá, že autorům předlohy vadí hlavně to, že za ně politici pobírají peníze. Přitom problém by měl být v tom, zda jsou schopni více funkcí zvládnout a zda tím netrpí výkon poslaneckého mandátu. Pokud by tomu tak nebylo, mělo by být normální, že je člověk za nadstandardní práci lépe zaplacen.

Návrh však problém kumulace funkcí chce řešit hlavně tím, že za ně bude člověk pobírat jen jeden plat. Autoři zákona patrně sází na to, že nebude-li politik dostatečně honorován, raději se působení ve vedení kraje či obce vzdá.

Právě tímto stylem hodlají sociální demokraté naplnit část stranického referenda, ve kterém členové souhlasili s tím, aby ČSSD navrhla zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí. Prosadit takovýto zákon může být pro ni jednodušší, než si vynutit dodržení usnesení zakazujícího souběh některých funkcí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.