Petr Hartman: Po Kalouskovi nebyl zvolen ani Gazdík

05.12.2013 10:11

Poslanecká sněmovna může fungovat i bez čtvrtého místopředsedy. Zvládla by to po celé funkční období. Počet místopředsedů není žádným zákonem či předpisem stanoven a záleží pouze na většinové vůli poslanců.

Petr Hartman: Po Kalouskovi nebyl zvolen ani Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Ta se momentálně projevuje tím, že zákonodárci nechtějí do vedení dolní parlamentní komory zvolit ani představitele ODS, ani TOP 09 ani Okamurova Úsvitu přímé demokracie. Jak se ukázalo na neúspěšné kandidatuře Petra Gazdíka, nejde v tomto případě o konkrétní jména. V první volbě se o zisk místopředsednického křesla pokoušel Miroslav Kalousek a jeho výsledek nebyl ve srovnání s Petrem Gazdíkem výrazně odlišný.

Vzhledem k tajnému hlasování lze pouze spekulovat o tom, kdo představitele TOP 09 navzdory uzavřeným dohodám nevolil. Důvody k negativnímu hlasování mohly mít prakticky všechny poslanecké kluby. Část sociálních demokratů mohla tímto způsobem ukázat Bohuslavu Sobotkovi a jeho lidem, že nemají situaci zcela pod kontrolou. Babišovo ANO zase mohlo reagovat na některé negativní výroky Miroslava Kalouska vůči tomuto novému politickému subjektu jak v předvolební kampani, tak i po volbách.

Úsvit přímé demokracie měl svého kandidáta a zároveň zdůrazňoval angažmá TOP 09 v mimořádně nepopulární Nečasově vládě. Rovněž komunisté by měli mít problémy s volbou Gazdíka z tohoto důvodu. KDU-ČSL by si zase mohla vyřizovat účty za dobu, kdy Miroslav Kalousek odvedl část lidovců do TOP 09. U občanských demokratů by mohla hrát roli určitá rivalita vůči sokovi z pravé části politického spektra.

Pochopitelně to jsou pouze možné motivace některých poslanců, proč nedodrželi dohodu uzavřenou na úrovni předsedů klubů a Petra Gazdíka místopředsedou sněmovny nezvolili. Kdo to byl konkrétně a proč se tak rozhodl, to kvůli tajné volbě vypátrat nelze. Zároveň je v dolní parlamentní komoře zformována dostatečně silná většina, která by si měla poradit i s případnými obstrukcemi, pokud by k nim představitelé TOP 09 sáhli.

Může se to týkat procedury přijímání státního rozpočtu na příští rok. Jeho schválení by se mohlo zpozdit spíše v řádu dnů, maximálně pár týdnů, což by pro fungování země nebyl vážný problém. V neposlední řadě lze jen těžko očekávat, že by si pomocí obstrukcí mohla TOP 09 vynutit zvolení Petra Gazdíka do funkce místopředsedy dolní parlamentní komory.

K tomu by potřebovala lepší volební výsledek a širší koaliční potenciál v nově složené sněmovně, kde sedí většina zákonodárců také zásluhou toho, že se negativně vymezovala vůči Nečasově a Kalouskově vládě. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

12:17 Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

Prohloubení strategické spolupráce s Ruskem nemá být podle Číny závislé na osobách ve vrcholných fun…