Petr Hartman: Po šesti letech splněný slib o zrušení poplatků ve zdravotnictví

22.10.2014 21:41

V roce 2008 vyhrála sociální demokracie drtivě krajské volby. Pomohl jí k tomu slib, že zruší poplatky ve zdravotnictví. Lidem bylo v tu chvíli lhostejné, že k tomu nemají krajská zastupitelstva žádné kompetence. Maximálně mohla za pacienty tyto poplatky hradit v zařízeních, která pod kraje spadala.

Petr Hartman: Po šesti letech splněný slib o zrušení poplatků ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Slib učiněný v roce 2008 splnila sociální demokracie až za šest let. Návrh na zrušení poplatků za návštěvu ambulancí a za recept schválil parlament. Prezident republiky by příslušnou novelu neměl vetovat, proto by mělo nařízení nevybírat tyto peníze od lidí začít platit od nového roku.

Zásadní problémy tuzemského zdravotnictví se tím nijak neřeší. K nim patří rozumné zacházení s miliardami, které do této oblasti pravidelně plynou.

Stále se totiž nedaří dopracovat do stavu, kdy budou finance skutečně vynakládány především na léčbu závažných onemocnění a kdy se s těmito penězi nebude plýtvat na banality, nebo nebudou dokonce systematicky rozkrádány.

V neposlední řadě je potřeba jasně vymezit, na co mají pacienti na základě úhrady zdravotního pojištění nárok a za co si mohou připlatit. Zprůhlednit by se měly rovněž platby zdravotních pojišťoven lékařům a zdravotnickým zařízením.

Peníze ve zdravotnictví nehospodárně mizí pochopitelně dalšími způsoby. Proto by výpadek ze zdravotnických poplatků neměl fungování systému narušit.

Dosavadní praxe dokázala, že netvořily bariéru, která by bránila veřejnosti v přístupu ke zdravotní péči. Potvrzují to dostupné statistiky. Z nich vyplývá, že regulační charakter poplatků výrazně zafungoval pouze při návštěvách pohotovosti.

Není proto překvapením, že lidé budou za ně i nadále hradit devadesát korun. U zbývajících poplatků by se na základě zkušeností s jejich fungováním dalo uvažovat o nejrůznějších úpravách, které by odstranily některé do očí bijící nesmysly.

Jak ukazuje realita, bylo by to zbytečným plýtváním časem i energií. Toto téma bylo velmi zpolitizováno a existovala jen minimální šance na to, že se posune výhradně do věcné roviny.

Proto je pro budoucnost zdravotnictví užitečnější, že od 1. ledna příštího roku z politické debaty vymizí. Automaticky to neznamená, že dojde na diskusi o důležitějších věcech, které ohrožují kvalitu poskytované zdravotní péče v České republice. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…