Petr Hartman: Rathova obžaloba u soudu

05.04.2013 21:36

Státní zástupce podal k soudu obžalobu na Davida Ratha a na dalších deset lidí. Z celkové jedenáctky osmička čeká na verdikt soudce na svobodě. Zbylá trojice stále ještě dlí ve vazební věznici. Týká se to rovněž Davida Ratha.

Petr Hartman: Rathova obžaloba u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 

Ten se opakovaně a neúspěšně pokoušel dostat na svobodu. Okresní soud mu před několika týdny vyhověl a na dvou milionovou kauci ho chtěl propustit. Odvolací soud Rathovu cestu na svobodu překazil. Důvody, proč takto rozhodl, zatím oficiálně nesdělil. Prakticky mohou být tři. Pokračování v trestné činnosti, obava z útěku a ovlivňování svědků. Vzhledem k podané obžalobě je poslední možnost vyloučená. To, že by David Rath i nadále přijímal úplatky za ovlivňování veřejných zakázek, je rovněž vzdáleno realitě.  
 
Zbývá tudíž možnost, že by po propuštění z vazby zmizel někde v zahraničí. Vzhledem k tomu, že mu hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi, to není úplně nereálné. I když není úplně jednoduché dlouhodobě se skrývat v cizině. V neposlední řadě, soud se může protahovat řadu let. Takže okamžik, kdy by si Rath mohl začít odpykávat trest, je poměrně vzdálen, a proto by v nejbližší době neměl důvod utíkat.  
 
Teoreticky nelze vyloučit, že se bývalý středočeský hejtman plynule přesune z vazební věznice do výkonu trestu. Zároveň se může stát, že se za pár týdnů objeví na svobodě. Podáním obžaloby totiž došlo k jedné zásadní změně. V tento moment přenesl státní zástupce na bedra soudce nejenom rozhodování o vině a trestu, ale také o vazbě. Konkrétně se zbavil povinnosti opakovaně zdůvodňovat, proč by v ní měl David Rath i nadále zůstat.  
 
Soudce bude při své práci vycházet z podané obžaloby. Ta se z velké části opírá o odposlechy a nahrávky, které dokumentují trestnou činnost. Zároveň se policii podařilo získat mezi obviněnými spolupracovnici. Ta pomohla vyšetřovatelům objasnit systém manipulování se zakázkami, roli jednotlivých aktérů v něm a rovněž způsob korumpování.  
 
V případě Davida Ratha má obžaloba ještě jeden poměrně silný trumf. Tím je chycení přímo při činu. Konkrétně v momentu, kdy si v krabici od vína nesl několik milionů korun, které měl inkasovat za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradu.  
 
Rathovi právníci se pochopitelně snaží verzi obžaloby zpochybnit ve prospěch svého klienta. Hlavně tím, že se pokusí dokázat manipulaci s odposlechy. Státní zástupce to odmítá a svůj postoj mimo jiné zdůvodňuje i několika soudními verdikty včetně soudu ústavního. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …